Važnost dentalnog zdravlja u starijoj životnoj dobi

Važnost dentalnog zdravlja u starijoj životnoj dobi

Kako bi obuhvatili sve važne teme koje su vezane za zdravlje naših korisnika osoba starije životne dobi Udruga Naš život kroz projekt Godine nisu važne organizirala je predavanje dr.med.dent.Maria Družovića na temu: Dentalno zdravlje u starijoj životnoj dobi.

Liječenje i prevencija oralnih bolesti kod starijih osoba ne utječe pozitivno samo na stanje u njihovim ustima, već i na njihovo cjelokupno zdravlje, naglasio je dr.Družović.

Razna su istraživanja u vezu dovela paradontalne bolesti i bolesti srca, ili dijabetes. Naš predavač je istaknuo temeljne savijete za prevenciju oralnih bolesti;

  1. Perite zube dvaput dnevno zubnom pastom s fluoridom, fokusirajući se na svaki zub posebno, a zubnu protezu nakon svakog jela
  2. Koristite zubni konac jednom dnevno
  3. Redovno posjećujte stomatologa, čak i ako nosite zubnu protezu
  4. Ograničite unos grickalica, slatkiša i slatkih pića
  5. Pazite da vam se ne suše usta ( pijte dovoljno vode)
  6. Pratite promjene u ustima, posjetite liječnika ako vam ranice u ustima ne zacijeljuju

Najčešća dentalna tegoba u trećoj životnoj dobi je paradontoza koja se usko povezuje s drugim bolestima i stanjima starije životne dobi, stoga je važno održavanje higijene usne šupljine, naglasio je dr.Družović.

Slikovito su prezentirani različiti oblici zubnih pomagala, proteza i implatata, te objašnjena njihova uloga, prednosti i nedostatci kao i način njihove izrade.

Posjetitelji predavanja ima li su na kraju priliku postavljati pitanja i tražiti osobne savijeta od našeg predavača .