Uspješno završen trogodišnji program Tele centar – „Niste sami“

Uspješno završen trogodišnji program Tele centar – „Niste sami“

Projekt Tele centar – „Niste sami“ Udruge „Naš život“ Petrinja, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uspješno je okončan nakon tri godine trajanja. Program je bio usmjeren na stvaranje uvjeta za smanjenje institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba pretežno ruralnog područja te porast ekonomske aktivnosti kroz rasterećenje obveza za osobe koje skrbe o navedenoj ciljnoj skupini pružanjem danonoćnog nadzora te skrbi o korisnicima usluga Tele centra.

Djelovanje Programa dugoročno je usmjereno na starije i nemoćne osobe koje imaju jedinicu socijalnog alarma čime im je osiguran danonoćni nadzor 24 sata svih 365 dana u godini, pomoć za kvalitetniji život, podizanje razine kvalitete života te produživanje razdoblja boravka izvan institucija za osobe starije životne dobi, invalidne i zdravstveno ugrožene osobe.

Program je doprinio ostvarenju općeg cilja „Razvoj alternativnih usluga“ obzirom da je usluga danonoćnog nadzora nad korisnicima kroz opremu u obliku dojavnih jedinica inovativan program koji se provodi u svega nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo da se radi o projektu gdje imamo jedinice socijalnog alarma koje pokrivaju prostor korisnika u kojem se oni kreću, otprilike 100 kvadrata. Korisnici su stariji ljudi koji žive sami. Bilo je dosta intervencija, padova, predinfarktnih stanja kroz tri godine, gdje oni pritiskom na gumb narukvice alarmiraju dežurnog operatera u Tele centru koji potom zove hitnu pomoć, prvu kontakt osobu ili se izlazi na teren. Programom se starijim i nemoćnim osobama pruža mogućnost ostanka u vlastitom domu uz stvaranje potrebnih preduvjeta za sigurniji boravak. Na taj smo način ispoštovali odluku korisnika koji ne želi institucionalizaciju ili je ne može ostvariti. Korisnici u programu naglašavaju da im uključenje u Program puno znači. Program im pruža osjećaj sigurnosti, produljenje ostanka u vlastitom domu. Osjećaj da nad njima netko skrbi 24 sata svih 365 dana u godini je nemjerljiv.

Nakon tri godine trajanja projekta korisnici su zadovoljni projektom jer imaju jedinicu u svom domu jer se tako osjećaju sigurnije i opuštenije te s nestrpljenjem čekaju produženje na koje je Udruga aplicirala i čeka rezultate.

Voditeljica Programa je naglasila da su aplicirali na natječaj te da se očekuje nastavak Programa. Na taj način bi se osigurao kontinuitet u pružanju usluga korisnicima kao očuvanje radnih mjesta djelatnika koji su zaposleni u Tele centru.