Uspješan završetak projekta „Volonteri u palijativnoj skrbi“

Uspješan završetak projekta „Volonteri u palijativnoj skrbi“

U Petrinjskoj Kući zdravlja, 28.12.2015. s početkom u 11:00 sati održana je tiskovna konferencija povodom završetka projekta „Volonteri u palijativnoj skrbi”, koji je sa 749.772 kn sufinanciran iz Europskog fonda u sklopu operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013.”

Projekt se provodio tijekom 2013. godine u tri županije, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Gradu Zagrebu, a predsjednica Udruge za razvoj lokalne zajednice „Naš život” Rada Vlak podsjetila i kako je 14. siječnja 2015.godine potpisan Sporazum o projektu „Volonteri u palijativnoj skrbi” kojeg su tijekom ove godine provodili u suradnji s Franjevačkim svjetovnim redom – MB Kaptol Zagreb, Mobilnim timom volontera u palijativnoj skrbi, Gradom Petrinja, te Udrugom za pomoć neizlječivima Međimurske županije.

Predsjednica Udruge Rada Vlak je izrazila zadovoljstvo što su uspješno proveli sve planirane aktivnosti. “Napokon je i u našem gradu saživjela palijativa, ali smo ponosni što je Petrinja i prvi grad u Sisačko-moslavačkoj županiji koji je imao jedan ovakav projekt. Kod nas je 30 volontera prošlo edukaciju, održali smo 4 okruglih stolova, te dobili jednog educiranog koordinatora volontera što nam je jamstvo za nastavak projekta i aktivnosti za njega vezanih.”

Blaženka Eror Matić, voditeljica cijelog projekta iz Franjevačkog svjetovnog reda podsjetila je kako se program edukacije volontera provodio u Petrinji, Čakovcu i Zagrebu. Kroz njega je prošlo 98 osoba, 50 ih se aktivno uključilo u volontiranje, a zajedno su ostvarili 3500 volonterskih sati. „Cilj projekta bio je unaprijediti sustav palijativne skrbi na području naših triju županija i to uključivanjem volontera i jačanjem organizacija civilnog društva koje pružaju uslugu palijativne skrbi.”

Prisutnima su se obratile Željka Marđetko, koordinator volontera u palijativnoj skrbi iz Udruge „Pomoć neizlječivima” Međimurske županije, koja je govorila o radu ove udruge koja postoji već 5 godina te naglasila kako je sudjelovanje u jednom ovakvom projektu samo je još više osnažilo rad njihove udruge, te prim. Marina Kovač, koordinatorica za zdravstvene projekte Grada Petrinje, koja je istaknula kako su se sada napokon u cijeloj Hrvatskoj stvorili uvjeti da i ovaj segment brige o palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji i saživi.

Prim. dr. Marina Kovač izrazila je i zadovoljstvo što im se priključuju i liječnici primarne zdravstvene zaštite, no i što je uspješno provedena akcija edukacije volontera, jer ona doprinosi kvaliteti zbrinjavanja palijativnih bolesnika i upravo će oni najviše i skrbiti kvaliteti njihovog života, a zbog toga je i ovaj projekt utoliko značajniji. “Sad imamo temelje da možemo nastaviti dalje, u međuvremenu se i sustav posložio, volonteri su educirani i svi izražavamo zadovoljstvo ovim projektom”.

Svim sudionicima i partnerima na projektu, ali i samim volonterima zahvalio je gradonačelnik Darinko Dumbović, rekavši kako i dalje mogu računati na Grad Petrinju, koji je i sada bio partner ovog projekta, vrijednog ne samo za naš grad, nego za sve tri županije.

Nikolina Markulin, koordinator volontera u Udruzi na kraju je istaknula kako je odrađeno više od 1000 volonterskih sati, educirali su 30 volontera, od čega ih je 11 potpisalo volonterske ugovore, a imali su 6 korisnika kojima su odlazili u kućne posjete i pomagali im u svakodnevnom životu.