Udruga „Naš život“ potpisala ugovore s 27 žena koje će u sklopu projekta „Zaželi život u trećoj dobi“ brinuti o 162 korisnika

Udruga „Naš život“ potpisala ugovore s 27 žena koje će u sklopu projekta „Zaželi život u trećoj dobi“ brinuti o 162 korisnika

U kontejnerskom prostoru Udruge „Naš život“ u Mošćenici danas su potpisani ugovori o radu s 27 žena koje će kao gerontodomaćice raditi na projektu „Zaželi život u trećoj dobi“ u sklopu programa „Zaželi – programa zapošljavanja žena – faza III“.

„Naziv projekta je „Zaželi život u trećoj dobi“. On traje 8 mjeseci. Mi smo ugovor potpisali 29. studenog 2022. Vrijednost projekta je 1.314.200,00 kuna. Na projektu će biti zaposleno 27 žena i svaka će skrbiti o 6 krajnjih korisnika. To će biti osobe starije od 65 godina koje žive same i kojima je potrebna pomoć u kući. Od tih 27 žena, 19 nam je žena već prije radilo u Udruzi, što kroz projekt „Zaželi“, što kroz neke druge projekte, a novih imamo 8 žena. Napravili smo sve kako po projektu treba – proveli smo natječaj za zapošljavanje i pri tom smo imali kriterije koje smo morali uzeti u obzir te dati prvenstveno prednost osobama starijim od 50 godina, osobama s invaliditetom i ostalim osobama u nepovoljnom položaju. Korisnici su nam s područja cijelog grada Petrinje, znači iz samog grada, ali i iz petrinjskih ruralnih naselja“, objasnila je Magdalena Jerab, voditeljica ovog projekta.

Predsjednica Udruge „Naš život“ Petrinja, Rada Vlak, kazala je kako je za sve njih ovo izuzetno važan dan – kako za žene koje potpisuju ugovore, tako i korisnike o kojima će kroz nastavak projekta brinuti.

„Posebno mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo ugovore s 27 gerontodomaćica. Znači, nakon malo duže pauze, kreće program „Zaželi III“. To je projekt potpisan na 8 mjeseci, međutim žene će raditi 6 mjeseci, a ono čemu se nadam i što nam je u razgovoru s ministrom Piletićem obećano je da više neće biti takvih prekida. Najava je da bi ti programi pomoći u kući išli na tri godine, što je nama izuzetno važno. Bitno je da nema tih prekida, jer žene onda odlaze na burzu, vraćaju se, prekidaju se ti kontakti s korisnicima koji su u tim trenucima stvarno očajni, jer su se taman naviknuli na njih, njihove posjete i pomoć koju im pružaju. Danas je stoga izuzetan dan. Sretna sam da na taj način pridonosimo i našoj lokalnoj zajednici, jer ipak 27 žena danas ulazi u novu godinu sa zaposlenjem. To je velika stvar i za naše korisnike koji kroz te programe ostaju u svome domu. Ta deinstitucionalizacija je vrlo bitna. Najljepše je u svom domu, tako da smo danas zaista sretni i zadovoljni – ne možemo imati bolji ulazak u novu godinu“, rekla je Vlak.

Zahvalila je na podršci Gradu Petrinji i partnerima u projektu: Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Sisak i Centru za socijalnu skrb Petrinja.

„Zahvalila bih gospodinu Ivanu Prskalu, zamjeniku gradonačelnice Magdalene Komes koji je danas s nama. Uvijek nam je drago da imamo podršku Grada, da je Grad uz nas i da uvijek imamo dobru suradnju. Hvala i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Sisak i Centru za socijalnu skrb Petrinja koji su nama partneri u tom projektu. Moram pohvaliti i naš Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jer u ovoj pripremi početka provedbe projekta stvarno su nam bili na usluzi. Pozdravljam i ministra Piletića i nadam se, kako je i najavio, da ćemo svi skupa uspjeti u toj namjeri da imamo kontinuitet u provedbi ovih projekata“, kazala je predsjednica Udruge „Naš život“ Petrinja.

Potpisnicama ugovora, u ime Grada Petrinje čestitao je zamjenik gradonačelnice, Ivan Prskalo, kazavši kako pomoć koju će gerontodomaćice pružati svojim korisnicima nije samo posao, već plemeniti poziv.

„Dijelim danas radost udruge „Naš život“ i ponos, jer stvarno čine veliku stvar. Mi smo to prepoznali. Ovaj projekt koji se sada nastavlja i nadam se da će zaživjeti puno duže, ima višestruku vrijednost. S jedne strane, vrijednost za ljude koji dobivaju priliku za zaposlenje u dobi kad više nije tako lako dobiti možda prvi posao. Na ovaj način dobivaju priliku da rade, da budu korisni, jer čovjek nije izolirano, čovjek je društveno biće, on je vezan za zajednicu. S druge strane, vrijedan je za sve te starije ljude koji su navikli na svoj dom. Ovdje smo čak imali situaciju da su nakon potresa ljudi odbijali siguran smještaj, zato što su željeli biti uz svoju kuću, uz svoju zemlju. Nekako, vezani su za to i sad ih od toga odvajati, to je praktički kao da im prekidate život. Upravo to što rade ove gerontodomaćice, pomaže ljudima da ostanu i opstanu tamo gdje su navikli i gdje žele živjeti. Ovako je korist obostrana i za korisnike i za ove divne žene koje će pomoći i koje su sigurno odabrane po dobrom kriteriju. Iskreno se nadam da će ovakav projekt nastaviti živjeti. Grad koliko god bude mogao sudjelovati, pomoći će, jer svako radno mjesto u Petrinji je dragocjeno radno mjesto. To je bogatstvo za sve nas – i za korisnike i za ljude koji će se zaposliti i za Grad, sigurno i za Županiju i za našu domovinu. Vi ste izabrale jedan poziv koji je ne samo posao, nego je upravo poziv zato što pomažete drugom. Najveća je sreća pomoći drugom“, rekao je Prskalo čestitajući potpisnicama ugovora.

Uručivši im ugovore, predsjednica udruge „Naš život“, Rada Vlak je gerontodomaćicama poželjela da svoj posao obavljaju uspješno, s puno elana, profesionalnosti, ljubavi i empatije.