U sklopu projekta „Godine nisu važne“ tu je i socijalna podrška osobama s invaliditetom

U sklopu projekta „Godine nisu važne“ tu je i socijalna podrška osobama s invaliditetom

Vrlo važan segment projekta „Godine nisu važne“, kojeg u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, je i socijalna podrška osobama s invaliditetom.

Deset osoba s invaliditetom od 20 do 26 godina uključeno je u psihosocijalnu podršku i psihofizičke vježbe, u nutricionističku obradu, edukativno-kreativne radionice, kao i stručno usmjerene radionice za razvoj socijalnih vještina vođene od socijalne pedagoginje Ive Gavranović.

„Naši predivni prijatelji, izašavši iz školskog sustava odjela za učenike s teškoćama u razvoju, gdje su godinama dobivali stručnu podršku i individualno usmjerenu edukaciju od strane tima edukacijskih rehabilitatora, većinom su ostali bez međusobnog kontakta i neuključeni u zajednicu. Kako bi funkcionirali kao osobe pune kreativnosti i životne radosti što oni zapravo jesu, potrebno je ponuditi podršku i sadržaje upravo od strane stručnjaka i osoba koje već dulji niz godina rade sa njima“, ističu iz Udruge „Naš život“.

Kroz  projekt „Godine nisu važne“ angažiran je tim voditelja, a jedna od njih je i soc. pedagoginja Iva Gavranović koja oblikuje svaki susret i radionicu. „Socijalna podrška osobama s invaliditetom je niz radionica koje se oslanjaju na razvoj socijalnih vještina, poticanje međusobne interakcije osoba s invaliditetom te smislenije korištenje slobodnog vremena. Osobe s invaliditetom verbaliziraju manjak međusobne interakcije kao i manjak društvenih kontakata s ostalim članovima društva. Svi korisnici su pozitivno prihvatili radionički način rada. Dosad je održano 11 radionica: upoznavanja, samopredstavljanja i slušanja, vođenja razgovora, postavljanja pitanja, predstavljanja druge osobe. Radionice se održavaju jednom tjedno. U svakoj radionici sudionici na neformalan i zabavan način vježbaju socijalne vještine. U prvom ciklusu radionica planirano je poučavanje i uvježbavanje vještina započinjanja, održavanja i završavanja razgovora, postavljanje pitanja, predstavljanje druge osobe, zahvaljivanje i davanje komplimenta, razvijanje pozitivne slike o sebi, prepoznavanje vlastitih snaga i traženje pomoći te prijateljstvo kao bitan socijalni aspekt…“ pojasnila je Iva Gavranović.

Kako bi svaki susret bio specifičan, mijenjaju se i prilagođavaju prostori uz pridržavanje epidemioloških mjera. Tako su često na svježem zraku. „Pored posjeta petrinjskim igralištima i šetnjama uz naše rijeke prilagodili smo i jedan haustor za urbana druženja. U aktivnosti je uključena i pomoć mladih volontera, vršnjaka korisnika, kako bi ostvarili i inkluzivnu interakciju“, poručuju iz Udruge Naš život.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. Na projektu će biti zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno će sudjelovati nastavnici, socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholozi, liječnici.