U Kući zdravlja predavanje o mikrobiotima probavnog sustava

U Kući zdravlja predavanje o mikrobiotima probavnog sustava

U Petrinjskoj kući zdravlja je u organizaciji Nutricionističkog kluba održano stručno predavanje pod nazivom Mikrobiota probavnog sustava izvor zdravlja ili bolesti. O temi je govorila Tajana Juzbašić, dr.med.specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Rekla je kako se o toj temi sve više govori u javnosti te je sve više istraživanja koja se njome bave.

U našim crijevima žive bakterije koje razgrađuju hranu koju mi jedemo pa je zato važno što jedemo:

„Najvažnije je jesti hranu koja je bogata vlaknima. Vlakna se nalaze u cjelozrnatim žitaricama, punozrnate, integralne, u povrću, voću, mahunarkama, sjemenkama. Nije samo bitno jesti hranu koja je bogata vlaknima već pokušati izbjeći hranu koja je bogata zasićenim mastima, prekomjernu količinu šećera, proteina životinjskog podrijetla. To je sve ono što mi jako volimo. To je sve našem nepcu jako fino. Ali kada bakterije imaju tu vrstu hrane na raspolaganju, onda stvaraju metaboličke produkte koji mogu djelovati upalno, alergijski, mogu se stvarati i određeni toksini, onda se možemo i razboljeti.“

Predavanju je nazočila zamjenica gradonačelnika dr.Viktorija Kaleb koja je rekla kako je važan nas odnos prema zdravlju:

„Važna je preventiva i važno je da je čovjek svjestan da najviše i najbolje poznaje samog sebe, a onda tek kad ta linija zakaže, kad vidi da stvarno ima problem da ga ne može riješiti, da ga se onda uputi obiteljskom liječniku i da ga se ona po potrebi uputi konzilijarno.
Predsjednica centra Humanika Marina Kušan Hadžić ističe kako Nutricionistički klub diše punim plućima:

„Nutricionistički klub polako i sigurno ostvaruje svoj plan i program. Skupili su tridesetak članova koji redovito dolaze na edukativne radionice i predavanja. Tako je i ovo jedno divno predavanje dr.Juzbašić koja svojom stručnošću želi objasniti važnost probave, koliko je probavni trakt važan za ljudski organizam. Želim se zahvaliti gradu i gradonačelniku na podršci nutricionističkog kluba i programa u Kući zdravlja koji su jako posjećeni i koji daju doprinos prevenciji Grada Petrinje.“ Ovo predavanje je bilo organizirano u sklopu Petrinjskog tjedna zdravlja.