Tele centar – Niste sami

Tele centar – Niste sami

Tele centar “Niste sami” inovativni je program koji ima svega nekoliko gradova u Hrvatskoj, a koji je od velike pomoći starijim osobama i osobama s invaliditetom, pogotovo ako žive same ili provode same veći dio dana.

Kroz ovaj program smanjuje se potreba za njihovom institucionalizacijom, odnosno omogućuje im se da što duže ostanu živjeti u vlastitom domu. Istovremeno, omogućuje se i porast ekonomske aktivnosti, kroz rasterećenje članova njihovih obitelji ili osoba koje bi inače o njima skrbile, a koje na ovaj način mogu ispunjavati svoje poslovne obveze, znajući da netko ipak bdije nad njihovim bližnjima.

Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Udruga „Naš život“ Petrinja uspješno provodi već treći trogodišnji ciklus za redom.

Telecentar je program kojim se starijim osobama omogućujemo da ostanu u svojim domovima što duže, tako što dobiju jednu centralu i ogrlicu, odnosno narukvicu, koju nose na sebi 24 sata dnevno. Korisnik se ne mora nužno nalaziti pored uređaja priključenog na fiksni telefon, jer jedinica pokriva 150 do 200 kvadrata prostora kojim se kreće. Dovoljno je da u slučaju potrebe pritisne gumb. Po zaprimanju signala za pomoć, sustav alarmira djelatnike na centrali koji dežuraju 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Centrala teleoperateru pokazuje tko zove, i koja je njegova anamneza. Ovisno o čemu se radi, dežurni u dojavnom centru utvrđuje okolnosti te po potrebi poziva hitnu pomoć, policiju, vatrogasce, člana obitelji ili susjede. Ukoliko osoba ne može doći do telefona ili ne može govoriti, bez odlaganja se poziva hitna pomoć ili netko od članova obitelji ili susjed te se koordinira upućivanje dežurnih ekipa.