08 tra Svjetskog dana zdravlja „Sigurnost hrane od polja do stola”
U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja pod nazivom „Sigurnost hrane od polja do stola” na Gradskoj tržnici u Petrinji održan je 2. Petrinjski sajam zdravlja. Građani su uz degustaciju hrane dobili i savjete o pravilnoj prehrani, a mogli su obaviti i neke od dijagnostičkih pretraga.
Sajam je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika Darinka Dumbovića, a sudionici su bili Tim za prevenciju Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” Popovača, Udruge „Naš život” i „Pomoć u kući starijim osobama”, Centar „Humanika”, Srednja škola Petrinja i Ekološka zona Petrinja.
Dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” Popovača istaknula je kako je Svjetski dan zdravlja prilika da građane još jednom upozore na to kako trebaju voditi računa o svom zdravlju. „ Danas u Petrinji ovaj Sajam prati teme koje Svjetska zdravstvena organizacija i preporuča, a ove godine je to sigurnost hrane – od polja od stola.”
Poručila je i kako je uz brigu o zdravlju i te kako važna zdrava prehrane u svakodnevnom životu.”Hrana koja je zagađena virusima, bakterijama i različitim štetnim kemijskim tvarima izaziva više od 200 različitih bolesti u ljudskom organizmu. Od onih najjednostavnijih probavnih smetnji pa do različitih karcinoma.”
Zbog toga je, kako je rekla, jako važno naučiti građane sve o zdravoj prehrani i koliko je važno da jedu zdravu i sigurnu hranu, a u skladu s tim i razumnu tjelesnu aktivnost vode brigu i o svom zdravlju. Osim toga, potvrdila je i kako su kardiovaskularne bolesti na prvom mjestu i zbog toga je jako važno znati u kakvom su stanju srce i krvne žile svakog čovjeka. U porastu su i razne vrste karcinoma, ali u našoj županiji je i sve više oboljelih od kronične opstruktivne bolesti, ali i tuberkuloza po kojoj je Sisačko- moslavačka županija nažalost na prvom mjestu u Hrvatskoj.
Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo održavanjem Sajma i ove akcije u našem gradu, rekavši kako je cilj upravo zdrav život. Zbog toga je danas odaslana i poruka svim građanima da trebaju voditi brigu o svom zdravlju.”Zadovoljan sam zbog prirodnih i ljudskih resursa u našem gradu s kojima imamo odlične predispozicije, osobito za bavljenje ekološkom proizvodnjom zbog svježeg zraka i pitke vode. A vidim i da su i naši građani zadovoljni, a to je najvažnije.”
Spomenuo je naravno i petrinjsku Bolnicu, rekavši kako bolnički resursi koji su u Petrinji trebaju u njoj i ostati.”Stalno se nešto šuška o njenom oduzimanju, ali njena je tradicija više od 70 godina i odgovara svim standardima koje naše područje i zaslužuje. Nitko nam je ne može oduzeti i mi kao građani Petrinje pozivamo sve na razboritost i dajemo jasnu poruku -nemojte nam više pomagati na takve načine.”
Uz prezentaciju i degustaciju zdrave i ekološke hrane, građani su dobili korisne savjete o pravilnoj prehrani, a besplatno su mogli obaviti mjerenje indexa tjelesne mase, krvnog tlaka i šećera u krvi, ali i spirometriju uz stručne savjete. Medicinska sestra Ivanka Mihalić iz Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” Popovača, rekla je kako ni jedna pretraga koju je do sada obavila nije bila sasvim u redu. „Ima sitnih restrikcija pa upućujemo na pregled internisti da se vidi u čemu je problem i postoji li kakva opstrukcija bilo koje naravi.”
Centar za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti „Humanika” , uz svoju predsjednicu Marinu Kušan-Hadžić prezentirao je cijelu paletu zdrave hrane i tako konkretnim primjerima nastoje pomoći na putu ka boljem zdravlju. Bili su tu za degustaciju pašteta od graha, namaz od slanutka, burgeri od mahuna i blitve, pohani celer, ćevapi od ječma i cikle, ali i slastice kao što su keksi od cjelovitih žitarica, kuglice od kokosa i rogača, a svi su kušali i razne vrste smoothia, čije recepte možete vidjeti u galeriji slika pa ih i sami pokušati napraviti.
Na Petrinjskom sajmu zdravlja uz brojne građane našeg grada, osobito umirovljenike, bili su i učenici s poteškoćama u razvoju OŠ “Dragutina Tadijanovića” koji su također kušali zdravu i ekološku hranu pripremljenu upravo za današnju prigodu.