Svjetski dan srca obilježen u Petrinjskoj kući zdravlja

Svjetski dan srca obilježen u Petrinjskoj kući zdravlja

Povodom Svjetskog dana srca u Petrinjskoj kući zdravlja održana je javno zdravstvena akcija u sklopu programa „Zdravlje u lokalnoj zajednici“. Andrea Lončar, dr. med. spec. internist otkrila nam je kako možemo sačuvati zdravlje našeg srca.

„Prvenstveno brigom o sebi. Često smo skloni brinuti o drugima, sebe nekako zanemarimo. Ja kao internista četo vidim posljedice toga da pacijenti dođu već sa infarktom ili drugim ozbiljnim bolestima krvnih žila, važna je ova prevencija koju radimo danas. Znači od onih najosnovnijih stvari, višak kilograma, krvni tlak, šećer i masnoća, to je ono što danas možemo pružiti pacijentima ili EKG zapis kojeg danas iščitavamo. Puno toga se iz toga može iščitati i pacijentima možemo preporučiti daljnju obradu u smislu te primarne prevencije, da se ne dogodi bolest pa da onda djelujemo, nego da djelujemo prije nego što bolest nastane“, rekla je Lončar.

Dodaje kako su bolesti srca među vodećim uzročnicima smrtnosti u Hrvatskoj. „Najčešća smrtnost je od tih kardiovaskularnih bolesti, znači srce, ali isto tako i cerebrovaskularnih. Znači sve je to ateroskleroza cijeloga tijela. Drugi glavni uzročnik su maligne bolesti, ali recimo pogotovo za ove o kojima danas govorimo, kardiovaskularne bolesti, tu puno možemo napraviti za sebe upravo ovom prevencijom koju danas provodimo“, dodaje Lončar.

Na samom kraju dr. Lončar poručuje kako pravilnom ishranom i tjelovježbom dodatno možemo naše srce učiniti zdravijim. „To je ono što mi kažemo našim pacijentima, najteže je mijenjati sebe. Često pacijenti traže izlaz u nekakvoj čudotvornoj tableti ili slično. No znalo se dogoditi, imala sam nekoliko primjera u ambulanti, ja svoje kažem da moraju smršaviti, moraju paziti na prehranu, moraju se šetati, većina kaže da se budu toga pridržavali i onda kada dođu na sljedeći pregled budu još deblji. Ali ima i pacijenata koji saslušaju, imaju možda averziju prema lijekovima ili slično, ne osjećaju se dobro i shvaćaju da trebaju nešto napraviti po pitanju svoga zdravlja i recimo na drugoj kontroli dođu i smršave 10-ak kilograma, te tablete koje sam preporučila za tlak ili masnoću više im ne trebaju. Naše tijelo je potrošivo, ali puno toga možemo napraviti da bolest ne nastane“, zaključila je Lončar.

Projekt „Zdravlje u lokalnoj zajednici“ provodi Udruga „Naš život“ Petrinja u partnerstvu s Gradom Petrinja i Neuropsihijatrijskom bolnicom dr. Ivan Barbot Popovača, dok projekt financijski podržava Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Predsjednice Udruge „Naš život“ Petrinja Rada Vlak je istaknula kako se današnjom javno zdravstvenom akcijom privodi kraju ovaj trogodišnji program. Projekt je obuhvatio više od 1600 građana. U sklopu programa redovito su provedene javno zdravstvene akcije mjerenja tlaka, šećera, kolesterola i triglicerida.

„Na mjesečnoj razini održavali smo interedukativne radionice na temu uzroka, posljedica i prevencije rizičnih bolesti. Obilježili smo značajne datume kao što je i današnji Svjetski dan srca. Sve navedene aktivnosti objedinili smo i na našem Petrinjskom sajmu zdravlja“, rekla je Vlak te podsjeća kako je u Petrinjskoj kući zdravlja osnovan i Nutricionistički klub, grupa za Nordijsko hodanje, kao što imaju i posudionicu pomagala.

„Aktivnosti nismo provodili samo u Petrinji, već smo obišli skoro sva sela na području grada. Kada krenemo s kombijem punim medicinske opreme, često se nazivamo „bolnicom“ u centru grada i na kraju sela. Molim vas da ovo bolnica stavite pod velike navodnike jer mi nismo zdravstvena ustanova. Akcijom liječnika u vašem domu, nastojali smo doći i do korisnika u vlastitom domu koji nisu u mogućnosti dolaziti na naše aktivnosti. Cilj naših projekata je prevencija i edukacija građana kao i dostupnost zdravstvenih usluga. Naš moto je učinimo sve što možemo za naše zdravlje prije nego što moramo otići k liječniku, a možemo puno toga“, dodaje Vlak.

Ujedno se zahvalila svim liječnicima-specijalistima te medicinskom osoblju koji su sudjelovali u projektu, a posebno se zahvalila partnerima na ovom projektu, Gradu Petrinji, Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača, dr. Marini Kovač i gradonačelniku Darinku Dumboviću koji je pokrenuo projekt Petrinjske kuće zdravlja.

U sklopu još jedne javno zdravstvene akcije građani su mogli besplatno obaviti mjerenje EKG-a, masnoće u krvi, triglicerida, krvnog tlaka, šećera u krvi i pulsnu oksimetriju.