Petrinjska kuća zdravlja u suradnji s Centrom Humanika obilježila je Svjetski dan djece

Petrinjska kuća zdravlja u suradnji s Centrom Humanika obilježila je Svjetski dan djece

Svjetski dan djece obilježava se 20.studenoga kao datum usvajanja Konvencije o pravima djeteta. Pravo svakog djeteta je da ima jednake prilike za učenje, zaštitu i skrb. Pravo djece na pravilnu i odgovarajuću prehranu također je zajamčeno  Konvencijom o pravima djeteta. Primarna prevencija počinje već u ranim godinama djetetovog života . Važna su primarna preventivna djelovanja usmjerena na poticanje zdravog razvoja djeteta i uklanjanje rizičnih čimbenika.

Zdrave prehrambene navike tijekom ranog djetinjstva od vitalnog su značaja za uspostavljanje pravilnog rasta i razvoja djeteta. Inzistiranje na uravnoteženom jelovniku neophodno je i za imunitet, fizički i mentalni  razvoj te smanjenje rizika od kroničnih bolesti koje se mogu pojaviti kasnije u životu. Petrinjska kuća zdravlja u nizu preventivnih programa kroz suradnju s Centrom Humanika provodi edukativne programe i za najmlađe članove lokalne zajednice.

Djeca vrtićke dobi nikad nisu premala da bi se uspostavio temelj dobre prehrane i zdravih prehrambenih navika, a jedan od najboljih načina jest da ih na raznorazne načine uključimo u taj proces. Kako bi baš na Svjetski dan djeteta potakli javnost, roditelje i odgajatelje na važnost pravilne prehrane kao temeljne prevencije pojave pretilosti, dijabetesa i drugih poremećaja već u ranoj životnoj dobi u Dječji vrtić Petrinjčica, objekt Slap poslana je jedna „paket radionica“.

Tema radionice je bila; Zdravo-nezdravo slatko. Složen je edukativni materijal putem kojeg su vrtićarci prepoznavali hranu koja je prirodno slatka i sadrži obilje zdravih sastojaka od hrane koja je proizvedena i sadrži previše šećera i umjetnih štetnih sastojaka.  Radionicu su odradile dvije vrtićke skupine Zvjezdice (6-7g) i skupina Loptice (4-5g) sa svojim odgojiteljicama Anabelom Kunert i Slavicom Cerjak.

„Radionicom želimo poslati poruku i roditeljima; izbjegavajte davati prevelike količine slatkog deserta, slatkog bezalkoholnog pića, žitarica obogaćenih prevelikom količinom šećera, bombona i sl. Ukoliko je to moguće, pokušajte ih gotovo u potpunosti izbaciti iz svakodnevne prehrane, jer ove namirnice imaju malu ili gotovo nikakvu prehrambenu vrijednost i brzo će zasititi vaše dijete, ostavljajući vrlo malo prostora za hranjive tvari koje ste im naumili servirati. Reducirajući navedene slatke namirnice dijete će u potrazi za istima nakon nekog vremena posegnuti za zdravim slatkim namirnicama, kao što je primjerice voće, što je svakako zdravija opcija i dugoročno odlična navika“, ističu iz Petrinjske kuće zdravlja.

„Ključni čimbenik u promicanju cjeloživotne zdrave prehrane kao zalog za daljnji kvalitetan rast i razvoj našeg djeteta jest pravilan utjecaj roditelja, edukacija u  vrtićima i kasnije u školi“,  poručuju iz Petrinjske kuće zdravlja.