Oživljavanje u zajednici ”Pokreni srce spasi život”

Oživljavanje u zajednici ”Pokreni srce spasi život”

U Petrinjskoj kući zdravlja, u organizaciji udruge Naš život, održana je edukacija „Oživljavanje u zajednici” koju su za djelatnike Javne vatrogasne postrojbe Petrinja proveli djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu – pomoćnik ravnatelja u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu dr.med.spec. Branka Tomljanović, mr.sc. Milena Car i mag.med.techn Damir Važanić.

„Svrha programa je da se što više građana upozna s postupcima koji nekome mogu doslovno spasiti život. To su postupci osnovnih mjera održavanja života, a još je bolje ako se u blizini takve osobe nalazi automatski vanjski defibrilator (AVD), aparat koji će vatrogasci s edukacije od danas znati koristiti.”, rekla je Tomljanović i dodala da edukacije provode na poziv lokalne zajednice i da su u Petrinji već drugi puta što znači da su dovoljno senzibilizirali sve one koji vode računa o građanima. „Naš cilj je pokazati ljudima da to nisu nikakvi komplicirani postupci, već je vrlo jednostavno nekome pružiti pomoć. Obično se događa da ljude uhvati panika ako se netko pred njima sruši ili onesvijesti i ne znaju kako reagirati. Želimo im pokazati da se nemaju čega bojati, a mogu napraviti puno. Uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora čovjek može biti oživljen i do dolaska hitne, a ako nema aparata samom masažom se zapravo kupuje vrijeme da organizam ostane spreman za ostale postupke oživljavanja koje će provesti profesionalci iz Hitne službe, i tako zapravo kupuju vrijeme do dolaska našeg tima.”, ispričala je Tomljanović.

Na edukaciji su sudjelovali predstavnici svih devet Vatrogasnih društava i postrojbi Grada Petrinje, njih 20-ak. „Vatrogasci se nalaze u raznim situacijama i trebaju znati kako pristupiti ozlijeđenoj osobi. Ljudi često stradaju u požarima, a mi uglavnom dolazimo prvi na mjesta nesreće i trebamo pružiti pomoć prije nego što dođe Hitna koja preuzima ozlijeđene osobe. Zato se educiramo kako bi to znali što bolje odraditi.”, rekao je Ivan Palaić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje.

Vatrogasce je posjetio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je zahvalio Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu i Petrinjskoj kući zdravlja te udruzi Naš život zbog povećanja kvalitete standard kvalitete zdravlja. „Svatko se može naći u situaciji kada treba brzo reagirati i nekome pomoći. Kod većine nas se stvara strah koji neznanje samo povećava i zato za ovu edukaciju imam samo pohvale, kao i za sve ostale aktivnosti u Kući zdravlja koja je postala sinonim za dobra djela.”, zaključio je Dumbović.