Okrugli stol ”Volonteri u Palijativnoj skrbi” tema : „Psihološka skrb za volontere u palijativi“

Okrugli stol ”Volonteri u Palijativnoj skrbi” tema : „Psihološka skrb za volontere u palijativi“

Dana 03.12.2015. u 10:00 sati održan je Okrugli stol projekta “Volonteri u palijativnoj skrbi” na temu „Psihološka skrb za volontere u palijativi“ koju je vodio psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri POU Hrvatski dom Petrinja.

Psihološka potpora i skrb ključni su dio palijativne skrbi i očekuje se da svi stručnjaci u palijativnoj skrbi steknu bazično znanje o psihološkoj skrbi. Volonteri u pravilu moraju proći različite edukacije, pa i one koje obuhvaćaju njihovu psihološku skrb, koja je od velike važnosti za volonterski rad, osobito za one volontere koji skrbe o palijativnom bolesniku, budući osjećaj podijeljene patnje i rješavanja problema može pojačati psihološku dobrobit kako za volontere tako i za primatelje pomoći.

Nezdravstveni volonteri važan su dio multidisciplinarnog tima i zauzimaju značajnu ulogu u skrbi palijativnog pacijenta.

Važno je da volonteri budu kontinuirano educirani i da se s njima treba sustavno raditi na bazi redovitih supervizijskih sastanaka na kojima razmjenjuju iskustva, govore svoje probleme, pitaju za savjet i sl., kako ne bi došlo do sagorijevanja, budući takav posao treba raditi profesionalac.

Jedna od volonterki, Marija Kalanja, rekla je kako je do sada bila na svim edukacijama i Okruglim stolovima, jer je tako stekla mnoga nova saznanja koja joj mogu pomoći u radu. „Istina je da volonterski rad često puta nije lak, jer obitelji ponekad teško prihvaćaju volontere i nekada je teško doći upravo do onih kojima je naša pomoć potrebna, jer ljudi se zatvaraju u sebe. Nekima od njih od bilo kakve druge pomoći je puno važnije da jednostavno sjednete s njima i popričate ili prošetate. I to im puno znači. A i mi smo onda ispunjeni, jer znamo da je ono što radimo korisno.

Nikolina Markulin, koordinator volontera Udruge „Naš život” podsjetila je na do sada održane edukacije i naznačila je kako je Okrugli stol dio projekta koji provode volonteri u palijativnoj skrbi, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, a provode ga u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, Gradom Petrinja, Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, ESF-a, Udrugom „Pomoć neizlječivim” Međimurske županije i Mobilnim timom volontera u palijativnoj skrbi Franjevačkog svjetovnog reda MB Kaptol iz Zagreba.