Obilježen svjetski dan zagrljaja

Obilježen svjetski dan zagrljaja

Radionice psihosocijalne podrške projekta Godine nisu važne za osobe s intelektualnim teškoćama tematski prate zanimljive nadnevke. Tko smo slavljenički pridržavajući se epidemioloških mjera obilježili Međunarodni dan zagrljaja koji je bio 21.01.2022.

Doba je kad se ograničavaju međuljudski kontakti, što je za većinu ljudi jako teško. Ali se briga i podrška onima koji je trebaju može pokazati i na druge načine. Upravo je poticaj ovaj praznik kako se ne bi zaboravile pozitivne emocije koje zrače među ljudima.

Razgovarali smo o potrebi zagrljaja i maženja, te osjećajima koje doživljavamo kad nas netko zagrli. Zaključili smo da zagrljaj je kao neka vrsta lijeka koji nam ozdravljuje dobro raspoloženje. Vježbali smo grljenje plišanih životinja. Naučili smo da je ugodno i zagrliti sam sebe. Igrali smo igru Zagrli se.

Na prvi pogled neobično djelovanje može ostvariti svoj radosni učinak. Čak i ako u blizini nema voljenih koji mogu pomoći i podržati, vrijedi se prisjetiti da imate sebe. I sami trebate voljeti najviše od svega i ne zaboravite posvetiti vrijeme odmoru i brizi o samome sebi.

Osjećaj raznobojne topline prenijeli smo pastelama na papir i oblikovali papirnati zajednički zagrljaj.

Radionicu psihosocijalnih vještina na temu zagrljaja vodila je Iva Gavranović soc.pedagog, a edukativnu radionicu izražavanja učiteljica Marina Kušan Hadžić.