Obilježen Mjesec borbe protiv raka dojke

Obilježen Mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede.

Na petrinjskoj Gradskoj tržnici, u sklopu projekta „Petrinjska kuća zdravlja“ Mjesec borbe protiv raka dojke obilježen je u organizaciji Udruge “Naš život” Petrinja.

Predsjednica Udruge, Rada Vlak, u prigodi je istaknula kako već tradicionalno sudjeluju u obilježavanju te se osvrnula na prethodne i buduće akcije:

„Drago mi je da smo ponovno na Tržnici s ciljem edukacije i da još jednom podsjetimo koliko su važni ti preventivni pregledi. Inače, ove godine smo obilježili i Svjetski dan srca, dijabetesa te još neke značajnije datume. Sutra imamo predavanje na temu osteoporoze. Nastojimo i u ovim uvjetima koji su nas zatekli da projekt „Petrinjska kuća zdravlja“ i dalje živi.“ – kazala je Vlak.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a prema posljednjim objavljenim podacima, u 2018. godini zabilježeno je 2.845 slučajeva raka dojke. Podsjetimo, 2006. godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

„Ova javnozdravstvena akcija ima velik značaj. Ako uzmemo u obzir da je 2020. u Hrvatskoj umrlo oko 720 žena od karcinoma dojke, što moram naglasiti je čak i značajno manje u odnosu na pet godina prije jer ovakve akcije, a i preventivni pregledi kroz Nacionalni program su izgleda ipak polučili uspjeh. Ako uzmemo u obzir brojku preminulih 2020., tada nam je jasno da možemo učiniti više i da možemo i tu brojku smanjiti i to nam je cilj.“ – kazala je liječnica Branka Bižić dr. med., te dodala kako je ova vrsta karcinoma, ukoliko se otkrije na vrijeme – skoro u potpunosti izlječiva.

Unatoč Nacionalnom planu i brojnim akcijama koje se provode, žene nažalost i dalje stavljaju svoje zdravlje na posljednje mjesto čime nesvjesno i nenamjerno dovode u opasnost svoju obitelj jer su najčešće upravo one stup te iste obitelji. Savjet za sve, a posebno za one žene koje nisu do sada redovito obavljale preglede je:

„Odazivajte se na preventivne preglede. Ono što trebamo stalno naglašavati je da nije problem stati ispred ogledala jednom mjesečno nakon tuširanja i obaviti samopregled. S druge strane, isto tako jako važno – odazivajte se na preglede, uzmite uputnicu i odite na radiologiju. To doista nije problem učiniti jednom u dvije godine.„ – naglasila je Bižić.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Iako se karcinom dojke najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, on se može javiti i kod mladih žena, ali i kod muškaraca.

„Najčešće je to između 50-te i 70-te godine života no međutim imamo i puno mlađih i to djevojaka ispod 20 godina života. I muškarci imaju karcinom dojke, ja osobno imam u ambulanti jednog pacijenta s tom dijagnozom. Prema tome nitko nije izuzet od ove bolesti. – poručila je Bižić.

Ukoliko vas ovo nije nagnalo da obavite pregled, reći ćemo još i to kako će, statistički gledano, u Hrvatskoj svaka deseta žena oboljeti od raka dojke, a tumor veličine do 1 centimetra izlječiv je u 98% slučajeva. Brinite o svom zdravlju, obavite pregled jer nitko – ni žene ni muškarci nisu izuzeti od ovog karcinoma.