O važnosti palijativne skrbi

O važnosti palijativne skrbi

PETRINJA – U organizaciji Udruge „Naš život” i volontera u palijativnoj skrbi u Petrinjskoj kući zdravlja održan je Okrugli stol na kojem su o palijativnoj skrbi i strategiji razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj govorile Adela Matušin, bacc.med.techn.,viša medicinska sestra Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” iz Popovače i dr. med. Marina Lokner, specijalista obiteljske medicine koja je govorila o palijativnoj skrbi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Matušin je istaknula kako je sudionike Okruglog stola upoznala s trendovima današnje uspostave palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj s obzorom da se govori o uvođenju ove vrste skrbi u Hrvatsku, o čemu se govori unazad zadnjih 20 godina. „Nažalost do danas nismo puno toga učinili, no postoje otočići koji nešto rade, a jedan od njih je Bolnica u Popovači i ono što nam zakon sada dopušta, pokušavamo primarnu zdravstvenu zaštitu, bez koje palijativa ne može, jednostavno implementirati u to sve.”

„Naša sreća je na neki način bila što smo ušli u Europske fondove, dobili novce i tako se pokrenula edukacija volontera koji su nezaobilazni dio u palijativnoj skrbi i nekako svi zajedno moramo biti sretni i zato što se to dogodilo u Petrinji”, zaključila je Matušin dodavši kako je cilj svega što kvalitetniji život palijativnih bolesnika prije njihove smrti.

Dr. Marina Lokner govorila je o sadašnjem stanju i problemima s kojima se svakodnevno susreće u skrbi za palijativne bolesnike u svojoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti rekavši kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti liječnik obiteljske medicine, liječnik koji prati pacijenta i sva zbivanja unutar njegove obitelji s akcentom na zdravlje.”Dakle onog momenta kad vidimo da više ne možemo ni visoko sofisticiranim medicinskim metodama pomoći pacijentu u ozdravljenju i kad nam ostaje samo palijativa i njega umirućeg pacijenta tu smo da svojim kućnim posjetima i palijativnim kućnim liječenjem, pratimo pacijenta od početka njegove bolesti, postavljanja dijagnoze, praćenje njegovih simptoma, terapije i palijative njege.”

„Tu je i donošenje jako bitnih odluka kada takvog pacijenta treba udaljiti od obitelji, jer obitelj ima izuzetno veliku ulogu u skrbi palijativnog bolesnika i teret palijative je 80 % na obitelji i svim ukućanima koji imaju svoje obveze. I dakako da se iscrpe i vrlo brzo ne mogu dalje i onda ostaje pitanje što dalje. A onda mi, liječnici obiteljske medicine donosimo odluke što, kada, kuda, kamo i kako, računajući na to da znamo kakva je struktura palijativne skrbi u lokalnoj zajednici. To se odnosi i na primarnu i na sekundarnu zdravstvenu zaštitu.”, rekla je dr. Lokner.

Dodala je kako je ipak sretna jer postoje ugovoreni palijativni kreveti, tako da palijativnu skrb za svog pacijenta mogu tražiti na palijativnim Odjelima unutar sisačke Opće bolnice, a tu je i Odjel palijative, odnosno Odjel produženog liječenja u našoj petrinjskoj plućnoj bolnici koja je dio sisačke Bolnice.” Moderator Nikolina Markulin , koordinator volontera u Udruzi „Naš život” istaknula je kako je Okrugli stol dio projekta koji provode volonteri u palijativnoj skrbi, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije.