Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa obilježen i u Petrinji

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa obilježen i u Petrinji

U organizaciji Udruge “Naš život” Petrinja i Petrinjske kuće zdravlja, na petrinjskoj Gradskoj tržnici je obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot Popovača i koordinatorica zdravstvenih projekata Grada Petrinje nam otkriva zbog čega su se odlučili obilježiti ovaj dan u Petrinji.

„Zašto u Petrinji? Da nekako ovdje u Petrinji potaknemo žene, bez obzira na sve okolnosti koje su ovog trenutka u Petrinji, od potresa pa na dalje, mi smo odlučili da danas na Tržnici ženama još jednom uputimo poruku koliko je važno voditi brigu o svom zdravlju, bez obzira na koronu, potres, ne smijemo zanemariti sebe. Bolest karcinom dojke je izlječiva bolest u 98 posto slučajeva i to ako se na vrijeme otkrije, ako se na vrijeme počne liječiti. Ova prevencija o kojoj mi danas ovdje govorimo i na koju mi stalno upozoravamo i potičemo, je upravo taj ključ kako što prije bolest otkriti, kako kroz samopreglede, kako kroz ultrazvučne pretrage mamografije, pa kroz Nacionalni program rane prevencije karcinoma dojke koji se od 2006.godine provodi u Hrvatskoj, sigurno postižemo to da je broj pojave, broj novooboljelih od karcinoma dojke manji i da je jednostavno kroz takav način pomognemo ženama da njihova kvaliteta života bude bolja i da sve ono što se tiče njihova zdravlja stavimo u prvi plan“, rekla je dr.Kovač.

Napominje kako kod velikog broja bolesti stres igra veliku ulogu kod pojave bolesti, a ovakva katastrofa kakva je potres, sigurno će utjecati ne samo na psihičko zdravlje, nego i na tjelesno zdravlje kao i na pojavu ovakvih bolesti.

„Što se tiče broja oboljelih, u Hrvatskoj svake godine, prema podacima koje imamo, negdje između 2200 i 2500 žena oboli od toga, između 800 i 1000 nažalost izgubi bitku s ovom bolešću. I zbog toga razlog zašto prevencija, zašto samopregledi, zašto ultrazvuk i mamografija jer time ćemo sigurno smanjiti smrtnost. Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena, to je najsmrtonosnija zloćudna bolest kod žena, ali nemojmo zaboraviti i muškarce. Od 100 osoba oboljelih od karcinoma, oboli jedan muškarac. I muškarci mogu oboljeti od karcinoma dojke, negdje je tu 1 posto učestalosti“, rekla je dr.Kovač.

Rada Vlak, predsjednica Udruge „Naš život“ Petrinja je istaknula kako Petrinjska kuća zdravlja već tradicionalno obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. „Ove godine smo se izuzetno potrudili jer smo htjeli na neki način pokazati, da bez obzira na ovu situaciju u kojoj se nalazi naš grad, ne stajemo, idemo dalje. Važno je obilježiti ovaj dan, jer naše drage sugrađanke moramo podsjetiti da se redovito kontroliraju i da svi problemi koje grad ima da ćemo prevazići, ali prvenstveno da čuvaju svoje zdravlje. To je projekt Grada Petrinje koji traje niz godina gdje mi na godišnjoj razini oko dvije tisuće ljudi kroz razne oblike javnozdravstvenih akcija obradimo. Odaziv je uvijek naših sugrađana bio velik. Danas sam imala puno upita što će biti s Petrinjskom kućom zdravlja, nažalost ostali smo bez prostora, ali trudimo se da smo i na ovakav način našim sugrađanima na usluzi“, rekla je Vlak.

Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Kao što je rečeno, svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2500 žena, a bitku izgubi njih oko tisuću. No posljednjih godina bilježimo pad smrtnosti od te bolesti.  Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali može se javiti i kod mladih žena. Rak dojke izliječi se u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.

Brojne udruge, pa tako i ova petrinjska, podjelom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, žele podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije.