Međunarodni dan tolerancije obilježen i u Petrinji

Međunarodni dan tolerancije obilježen i u Petrinji

Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, je zajedno u suradnji s Udrugom „Naš život“ iz Petrinjske kuće zdravlje te Udrugom IKS iz Petrinja, organizirao program obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije koji se diljem svijeta obilježava 16.studenoga.

To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.studenoga 1995. godine. Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti, bilo da se radi o razlikama u uvjerenju i stavovima, ili o vjerskim, rasnim, spolnim i zdravstvenim razlikama.

Radionica pod nazivom „Duga tolerancije“ organizirana je za mlade odrasle osobe sa invaliditetom korisnicima projekta „Godine nisu važne“  koji provodi Udruga „Naš život“. U ovoj inkluzivnoj radionici sudjelovali su i EVS volonteri iz Volonterskog centra Udruge IKS i studentica socijalnog rada u okviru terenske prakse u Savjetovalištu. Volonteri su iz Francuske, Španjolske, Turske te Bosne i Hercegovine. Zbog epidemiološke situacije važno je naglasiti da su svi volonteri negativno testirani na COVID-19 te je radionica održana uz pridržavanje epidemioloških mjera (mjerenje temperature, dezinfekcija ruku i prostora, prozračivanje, nošenje zaštitnih maski, socijalna distanca).

Upravo su osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama/ teškoćama u razvoju najranjivija skupina društva koja je marginalizirana, isključena i izolirana iz društvenog, radnog i javnog života. Ovom radionicom „Duga tolerancije“ mlade osobe s invaliditetom su u zajedničkim aktivnostima s EVS volonterima na inkluzivan način promišljali, definirali i kroz likovni medij plakata artikulirali svoje emocije i stavove na temu tolerancije. Kako tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost naši mladi sugrađani s invaliditetom izrazili su želju da postanu „vidljiviji“ i „prisutniji“  u našem društvu.  Iz tog razloga je od izuzetne važnosti da je Petrinjska kuća zdravlja  u okviru projekta „Godine nisu važne“  Udruge „Naš život“ uključila i stavila u fokus upravo te naše mlade sugrađane s invaliditetom i intelektualnim teškoćama. Multidisciplinarni tim stručnjaka provodi kontinuirano, tri puta tjedno programe, radionice i aktivnosti kojim se potiče njihovo psihofizičko zdravlje, te adaptivno funkcioniranje ( konceptualno, socijalno i praktično). Naglasak je i na uključivanju u ponude i programe lokalne zajednice i njenih ustanova, udruga.  Uspostavljena je kontinuirana suradnja sa Petrinjskom zelenom kućom, Interpretacijskim centrom Banovine, Udrugom IKS, Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja i slično.

„Zaključno možemo reći da nam je svima koji radimo s ranjivim, depriviranim i marginaliziranim skupinama i osobama velika čast biti dijelom pozitivne promjene u njihovim životima i društvu koje ih okružuje. To je bit tolerancije, suosjećanja i brige za naše bližnje, naše potrebite sugrađane. Time dajemo mali, skroman, ali važan doprinos u podizanju kvalitete života, sreće i zadovoljstva u našem gradu, našoj Petrinji“, poručuje Armin Hadži, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj.