Javnozdravstvena akcija ovoga puta održana u Mošćenici

Javnozdravstvena akcija ovoga puta održana u Mošćenici

Udruga „Naš život“ i Petrinjska kuća zdravlja su u sklopu programa „Zdravlje u lokalnoj zajednici“ organizirali još jednu javnozdravstvenu akciju koja je ovoga puta održana u Školskoj dvorani u Mošćenici. Građani su u sklopu ove akcije mogli besplatno obaviti EKG, dezintometriju, spirometriju, pulsnu oksimetriju, kao što su mogli besplatno obaviti mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, kolesterola i triglicerida, a pored navedenog, svatko je mogao dobiti i savjete stručnjaka na temelju njihovih nalaza. Akciju je podržao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako ovakve akcije održavaju već u kontinuitetu. „Mislim da ovdje danas treba reći hvala svima onima koji stvarno rade volonterski. Hvala Petrinjskoj kući zdravlja, Neuropsihijatrijskoj bolnici, svim volonterima i mislim da današnji pregled pokazuje ustvari nešto što trebamo svakodnevno raditi, ljudi bi trebali brinuti o svom zdravlju, barem u šest mjeseci jednom. Kada pogledamo koliko smo zaposleni, koliko život brzo prolazi, onda sigurno imamo problem sa zdravljem jer onda nas bolest zatekne“, istaknuo je Dumbović.

Poručuje kako su preventiva i senzibiliziranje javnosti sa ovakvim akcijama ključne stvari. „Mošćenica ima već šest ili sedam godina dva puta godišnje ovakve akcije i te akcije su pokazale jednu ogromnu nadgradnju zdravstva. Ono što treba reći da su sve aktivnosti kroz našu Petrinjsku kuću zdravlja, kroz našu strategiju, kroz sve udruge koje rade u Gradu, to je nešto posebno. Ustvari da smo poseban grad koji brine kao Grad sa svojim partnerima i udrugama o čovjeku. Ne treba se nitko ljutiti, zdravstveni standard nije najbolji i on može biti bolji. Mi ne želimo biti nikakav korektiv, mi želimo biti nadgradnja, nikako konkurencija zdravstvenim ustanovama“, kazao je Dumbović.

Bila je ovo posljednja javnozdravstvena akcija u sklopu programa „Zdravlje u lokalnoj zajednici“ kojeg su tri godine zajedno provodili Udruga „Naš život“ Petrinja u partnerstvu s Gradom Petrinja i Neuropsihijatrijskom bolnicom dr.Ivan Barbot Popovača, a program je bio financiran od strane Ministarstva zdravstva.