Istarski model palijativne skrbi prezentiran u Petrinji

Istarski model palijativne skrbi prezentiran u Petrinji

PETRINJA – U „Kući zdravlja” održan je Okrugli stol na kojem su na temu „Iskustva u organizaciji i provođenju palijativne skrbi u Istarskoj županiji” govorili dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskih Domova zdravlja, mr.sc. Diego Brumini, spec. onkologije i radioterapije te voditelj mobilnog specijalističkog palijativnog tima unutar istarskih domova zdravlja i dr.sc. Julijana Franinović Marković, spec. Neurologije, županijski koordinator za palijativnu skrb.

Dr.sc. Julijana Franinović Marković govorila je o razvoju palijativne skrbi u Istri u proteklih 10 godina, istaknuvši kako palijativna skrb predstavlja pristup koji je usmjeren na poboljšanje kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji, kada su suočeni s problemima vezanima uz bolest koja ugrožava život, putem sprječavanja, ranog otkrivanja i kvalitetne procjene i liječenja boli i ostalih fizičkih, tjelesnih, psihosocijalnih i duhovnih problema.

Govorila je o osovinama razvoja palijativne skrbi i svim razinama palijativne skrbi, palijativnim bolesnicima i njihovim potrebama. „Kvalitetna palijativna skrb je moguća jedino timskim radom članova različitih profesija koji međusobno surađuju i integriraju aktivnosti, a članovi tima su i bolesnik i njegova obitelj. Samo tako se može doći do postignuća i kvalitetne palijativne skrbi.”

O “Istarskom modelu” u organizaciji i provođenju palijativne skrbi u Istarskoj županiji govorio je dr. Ante Ivančić, ravnatelj istarskih Domova zdravlja rekavši kako je sve počelo prije 10 godina kada su prvi u Hrvatskoj dobili organiziranu i sustavnu palijativnu skrb iako se palijativna skrb u hrvatskom zakonodavstvu spominje od 2003. godine.”Istarski Domovi zdravlja ušli su u projekt palijativne skrbi u našoj županiji 2011. Godine, kada je Istarska županija izdvojila 800.000 kuna za palijativnu skrb s uvjetom da se uvedu novi modeli i da se PS proširi na cijelo područje Istre. Prihvaćen je model koji stručno i organizacijski osnažuje postojeći sustav PZZ, a ne uvodi se paralelni sustav palijativne skrbi, već se koriste svi postojeći resursi koji dobivaju svoju dodatnu vrijednost.

Njihov sustav počiva na dva stupa i to timu obiteljske medicine i mobilnom palijativnom timu u kojem su stručnjaci za palijativnu skrb.”U Istri su to 2 onkologa, neurolog, psihijatar, kirurg, fizijatar, posebno educirani LOM, stomatolog, posebno educirane medicinske sestre i psiholozi, a sve u suradnji s posebno educiranim farmaceutima, duhovnicima i volonterima. To je trnutno stanje, a javljaju se i novi stručnjaci”, rekao je dr. Ivančić.

Od ove godine imaju i drugi tim palijativne skrbi ugovoren sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i to kroz usluge liječnika u honorarnom odnosu, bez nositelja tima, a treba reći kako je njihov tim ugovoren s HZZO-om po posebnom programu, a imaju izrađen i vlastiti informacijski program za praćenje, evaluaciju i izvještavanje HZZO-a.

Mr.sc. Diego Brumini, spec. onkologije i radioterapije te voditelj mobilnog specijalističkog palijativnog tima unutar istarskih domova zdravlja, iznio je vlastita iskustva u organizaciji i provođenju palijativne skrbi u Istarskoj županiji, istaknuvši kako su u palijativu uključili i kurikulum Srednje medicinske škole Pula. U svom je obraćanju na stručan, zanimljiv, ali i nadasve koristan način naglasak stavio na pacijenta i njegovu obitelj, rekavši kako su važni ljudi, a ne kreveti i kako je to ono što ga vodi u palijativnoj skrbi.

U ime Sisačko-moslavačke županije na Okruglom stolu je bio Darko Srbljanin, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, dr. Krešo Kovaćićek, ravnatelj Doma zdravlja Petrinja, Jadranka Bertović, ravnateljica Doma za psihički bolesne osobe Petrinja, djelatnici Centra za socijalnu skrb i Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” iz Popovače, te brojni volonteri u čije je ime gostima zahvalila dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot” iz Popovače rekavši kako su stekli korisna znanja i iskustva.

„Ovo je samo nastavak svih onih aktivnosti koje smo do sada imali u sklopu projekta Volonteri u palijativnoj skrbi koji je financiran sredstvima Europske unije i Europskog socijalnog fonda, gdje je Grad Petrinja partner zajedno s Udrugom Naš život i ostalim partnerima. Danas smo još jednom potvrdili koliko je važna edukacija i zdravstvenih profesionalaca, ali i volontera u palijativi.”

„ Vidjeli smo da je palijativa ipak još uvijek veliki problem u Hrvatskoj i dugo je godina bio zanemarivan i da sada dolazi vrijeme kad se donošenjem jedne nacionalne mreže kreveta, daje jedna veća važnost palijativnoj skrbi i liječenju palijativnih bolesnika. I upravo kroz jedan takav multidisciplinarni i multi profesionalni pristup, te edukaciju volontera i profesionalaca podižemo kvalitetu zbrinjavanja palijativnih bolesnika.”, istaknula je dr. Kovač.