02 srp Što napraviti sa svježim plodovima s tržnice? Odgovor saznali polaznici radionice Nutricionističkog kluba
U Petrinjskoj kući zdravlja održana je radionica Škole kuhanja Nutricionističkog kluba. Cilj je bio sugrađanima pokazati što sve mogu napraviti od svježih domaćih plodova s tržnice. Predsjednica Udruge Humanika Marina Kušan Hadžić nam je rekla više o radionici:
„Tema je ljekovitost sirove prehrane. Sad smo upravo što smo rekli u svježim sirovim namirnicama. Samo u ovo doba godina imamo maline, kupine koje su svježe. Imamo svježu blitvu, svježi špinat, različite salate. Sada dolaze različiti plodovi. Oni su drugačiji sada u sezoni i ako ih kupimo u nekom centru vansezonski, nemaju istu vrijednost. Sam punkt sirove hrane su enzimi. U svježem povrću, voću, sirovim namirnicama su netaknuti enzimi ako ih konzumiramo sirove. Čim obrađujemo namirnice na temperaturi od 40 i više stupnjeva, oni se počinju razlagati.“
A enzimi su bitni za naš organizam jer potiču procese u organizmu:
„I pogotovo kad nam stoji metabolizam, trebamo s enzimima potaknuti procese tako da možemo očistiti organizam, detoksirati ga i smršaviti. Tako da je dijeta sirovom hranom jako preporučljiva pogotovo u ovo ljetno razdoblje. Tako da smo mi danas nutri klub povezali sa zdravstvenom akcijom. Ponudili smo im hranu pripremljenu sa sirovim namirnicama te recepte za istu.“
I tako su tijekom radionice sudionici su kroz opuštenu atmosferu kroz razgovor i praktičnu pripremu naučili više o nutritivnim vrijednostima svježih sirovih namirnica.