Zdravi doručak, neobični puding i prirodne paštete u nutri klubu

Zdravi doručak, neobični puding i prirodne paštete u nutri klubu

Nutri klub kroz projekt Godine nisu važne realizira radionice s korisnicima OSI. Uz prilagođene edukativne listiće i edukativni razgovor, pripremimo i praktični i iskustveni dio, kako bi okusima pojačali pamćenje zdravih pravila i unijeli u jelovnik nova jela. Nakon blagdanskog prejedanja i nekretanja zaključili smo da trebamo uvesti bar po koji zdravi obrok.

Na jednoj radionici razgovarali smo o važnosti doručka. Propuštanje doručka nikako nije zdrav i pametan odabir. Tvoje tijelo je najaktivnije između 6 i 9 sati ujutro, jer tad mora ponovno probuditi sve ostale funkcije tijela. Ako propustiš doručak, tijelo se ne »pokrene« i posljedično su usporene i svi tvoji motorički i misaoni procesi.

Ako želiš da te hrana napuni energijom, a ne da te još više umori, pravi odabir doručka je itekako bitan. Zato smo si pripremili jednostavan voćni doručak koji će nas napuniti vitaminima i otkloniti koji kilogram viška, naravno ako ga što češće prakticiramo.

Složili smo južno voće na hrpu; kivi, mandarine, banane i pridružili ga našoj jabuci. Sve smo zajedno ogulili i pretvorili u kockice, pomiješali, podijelili u zdjelice i obilno prelili jogurtom.

Obećali smo si da ćemo pokušati bar tjedan dana kombinirati različito voće s jogurtom, a onda ćemo na dulji period dva puta tjedno slijediti ovu vrstu doručka.

Još jedna zanimljiva radionica imala je za cilj složiti jedan zdravi desert; neobičan puding, obogaćen chija sjemenkama, bananom, kakaom i biljnim mlijekom. Pokušali smo i napraviti zobeni puding sa zobenim pahuljicama, mlijekom, medom ,jabukom i cimetom.

Prvo smo pročitali jednostavne recepte, pa ih praktično pripremili. Poigrali smo se i nutri listićima gdje smo bojali recepte.

Pokušali smo složiti i nekoliko zdravih pašteta. Shvatili smo zašto i kako nastaju industrijske paštete, kako je šteta baciti prehrambeni otpad, pa se dodaju aditivi, začini i boje, te nastaje pašteta. Mi smo smiksali jednostavno u jednoj posudi, grah, u drugoj, slanutak, u trećoj, leću i dobili zdrave paštete.

Voditeljica nutricionističkih radionica za osobe s intelektualnim teškoćama uobličila je i prilagodila sve edukativne materijale.