Za maškare “Godine nisu važne”

Za maškare “Godine nisu važne”

Korisnici projekta „Godine nisu važne“ Udruge Naš život, bivši učenici Odjela s teškoćama u razvoju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića već treće proljeće sastaju se uz aktivnosti psiho-socijalne podrške. Bez obzira što je školsko vrijeme prošlo, atmosfera školskih klupa, prostranih aula, šarenih papira i hrpe bojica našim vječnim učenicima izrazito godi. Najsretniji su kada u sklopu našeg  projekta organiziramo maštovita druženja u područnoj školi u Maloj Gorici. Ondje korisnici prolaze program radionica koje se oslanjaju na razvoj socijalnih vještina, slobodu kreativnog izražavanja, osvještavanje tijela i pokreta, kulinarske vještine, boravak u prirodi uz poticanje međusobne interakcije osoba s invaliditetom, te smislenije korištenje slobodnog vremena, ističu izvoditeljice radionica.

Stiglo je vrijeme maskenbala, tako da su tematski objedinjene kreativno-edukativne aktivnosti s psihosocijalnom podrškom. Vrijedne ruke korisnika pripremile su maske i kostime, kao i zajedničke plakate za druženje pod maskama. Svatko je dao svoj doprinos. Dio djevojaka kreirao je kostime i ukrasio prostor školske aule, dok je nekoliko njih oslikalo plakate.  Dečki su bili zaduženi za  odabir muzike i društvene igre. Kako bi maskenbal u Maloj Gorici bio pravi, pozvani su prijatelji i mali posebni gosti. Sva lica su bila nasmijana i maskirana povorka prošla je kroz ples, muziku, monopol i zanimljive instrumente kojima se služe maškare. Šarenilo se, plesalo se, strašilo se, svi su pokazali i dokazali da je maškarani dan najveseliji dan u godini, kad se želi otjerati zima, bolest i zle sile. Sunčani dan, mirno ozračje rijeke Kupe i seoska dvorišta Male Gorice dali svoj radosni doprinos ovoj maskiranoj skupini. Mirisne krafne, sokići i baloni na kraju su okrijepili sve prisutne. Kako bi se maškare nastavile do pokladnog utorka svatko je ponio sa sobom maske i šarene rekvizite.

Udruga za razvoj lokalne zajednice Naš život uspješno realizira drugu godinu provedbe projekta pod nazivom „Godine nisu važne“ za kojeg su potpisali ugovor u travnju 2020. godine o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. Provedbu psihosocijalne podrške provodi tim izvoditelja koji su uključeni u projekt; socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici i rehabilitatori.