Veliki odaziv građana na besplatne preglede madeža

Veliki odaziv građana na besplatne preglede madeža

Veliki broj građana odazvao se na besplatne preglede madeža koje su na petrinjskom Gradskom kupalištu organizirali Udruga „Naš život“ Petrinja i Grad Petrinja. Među građanima koji su se odazvali na ovaj besplatni pregled sreli smo i Abaza Begića koji je istaknuo kako redovito obilazi ovakve akcije Petrinjske kuće zdravlja.

„Osjetio sam promjene na koži, a obzirom nisam stručnjak za to, nisam znao jesu li to melanomi ili madeži. Te promjene je primijetila moja kćer koja me je zbog toga uputila i rekla tata odi u Petrinji na taj besplatni pregled, brže ćeš doći na red, pa ako bude kakva preporuka od doktorice ići ćemo dalje na dermatologiju. Baš sam zadovoljan sa pregledom, brzo sam to obavio. Da sam išao u bolnicu to bi trajalo cijeli dan dok bi došao na red, a ovako sam sve brzo obavio. Hvala gradonačelniku i drugima što su to organizirali da preglede obavimo ovako brzo. Doktorica je stručna za to“, rekao je Begić.

Preglede madeža obavljala je Branka Bižić, dr.med.spec.dermatologije i venerologije koja je izrazila zadovoljstvo velikim odazivom građana na ovaj besplatni pregled, je se na iste odazvalo više od 100 naših sugrađana.

„Mi smo sada u sred toplinskog vala i osim ovih visokih temperatura zraka, ekstremno je zračenje, sunčevo zračenje koje što čini našoj koži i koliko je opasno za ove naše madeže koje imamo, ali ne samo za madeže, nego za cijelu kožu. Učestalost melanoma je u sve većem porastu. Navodno u 10 godina od 1998.do 2008.godine porast je za 150 posto što je prestrašno. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 600 ljudi od melanoma, ako kažemo da je 80 posto smrtnost od melanoma onda tek vidimo koliki je značaj ranog otkrivanja melanoma, a tu bih naglasila možda i više prevencije. Mislim da je ovo danas jako bitno što smo upozorili ove ljude koji su ovdje na plaži koliko je i zdravo i koliko je tek štetno izlaganje suncu“, rekla je Bižić.

Dodaje kako je među građanima koji su se odazvali na ovu akciju bilo dosta slučajeva pojave displastičnih madeža, zbog čega su upućeni na daljnje kontrole i pretrage. Dr.Bižić je ujedno dala određene savjete po pitanju melanoma.

„Trebamo se štiti od sunca. Ne kažem da ne treba izlaziti na sunce, ali ne od 10 do 17, ali kada izlazimo, izlazimo pripremljeni, nanesimo tu zaštitnu kremu protiv sunca 30 minuta do sat vremena prije izlaganja, ne kada smo već na plaži, prije nego što ćemo krenuti na plažu, nanesimo ju u adekvatnom sloju. Navodno za cijelo tijelo treba šest žlica, to nije mala količina, ali ako se želimo adekvatno zaštititi onda tako i napravimo. Isto tako, ako smo ušli u vodu i izašli, moramo ponoviti taj sloj. Isto tako kod jakog znojenja. Čak bi trebalo svaka dva do tri sata staviti novi sloj, onda smo se zaštitili, sve ostalo nije zaštita“, kazala je dr.Bižić.

Predsjednica Udruge „Naš život“ Rada Vlak izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom građana. „Mi evo u sklopu tog gradskog projekta Petrinjske kuće zdravlja provodimo javnozdravstvene akcije koje se održavaju u samoj Petrinjskoj kući zdravlja, ali nastojimo i što više izaći i idemo po selima, pa samo tako danas i na Gradskom kupalištu da smo što dostupniji našim građanima. Sve te  akcije provodimo u cilju edukacije i prevencije zdravlja“, istaknula je Vlak.

Melanom je vrlo zloćudni tumor koji se najčešće pojavljuje u koži. Posebno je čest kod onih koji se puno izlažu suncu. Rani znaci su između ostaloga svrbež madeža, crveni rub, ranice, asimetrija, nepravilni rub, promjena boje i promjer madeža veći od šest milimetara kao i promjene madeža tijekom vremena.