Uspješno završena treća godina trogodišnjeg programa Tele centar – „Niste sami“

Uspješno završena treća godina trogodišnjeg programa Tele centar – „Niste sami“

Uspješno je završena treća godina trogodišnjeg programa „Tele centar – niste sami“ kojeg provodi Udruga „Naš život“ Petrinja u partnerstvu s Gradom Petrinja i Hrvatskim zavodom za socijalni rad.

Riječ je o inovativnom programu „socijalnog alarma“ koji ima svega nekoliko gradova u Hrvatskoj, a koji je od velike pomoći starijim osobama koji žive sami. Kroz ovaj program smanjuje se potreba za njihovom institucionalizacijom, odnosno omogućuje im se da što duže ostanu živjeti u vlastitom domu. Istovremeno, omogućuje se i porast ekonomske aktivnosti, kroz rasterećenje članova njihovih obitelji ili osoba koje bi inače o njima skrbile, a koje na ovaj način mogu ispunjavati svoje poslovne obveze, znajući da netko ipak bdije nad njihovim bližnjima.

Djelovanje Programa dugoročno je usmjereno na starije i nemoćne osobe koje žive same. Korisnicima u programu socijalnog alarma osiguran je danonoćni nadzor 24 sata svih 365 dana u godini čime im se podiže razina kvalitete života, te produžuje razdoblje boravka izvan institucija.

Program doprinosi ostvarenju općeg cilja „Razvoj alternativnih usluga“ obzirom da je usluga danonoćnog nadzora nad korisnicima kroz opremu u obliku dojavnih jedinica inovativan program koji se provodi u svega nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj.

Projekt se pokazao iznimno korisnim. U slučaju padova koji se najčešće događaju noću, predinfarktnih stanja, različitih zdravstvenih problema, potrebe za pružanjem psihosocijalne podrške korisnik pritiskom na tipku koju nosi na ruci ili lančiću oko vrata, poziva dežurnog tele operatera čime nije ovisan o telefonskom pozivu i biranju brojeva iz vlastitog doma. Tele operater ovisno o situaciji, poduzima potrebne akcije (poziva hitnu pomoć s kojom imamo izuzetno dobru suradnju, policiju, vatrogasce, kontakt osobu, člana obitelji, ili izlazi na teren). Prije potresa Udruga je imala 70 korisnika socijalnog alarma, a danas ima 41 korisnika jer su se jedinice socijalnog alarma oštetile u potresu i ne mogu se više popraviti.

Udruga ovaj projekt provodi u kontinuitetu već devetu godinu u trogodišnjim intervalima, još od 2014.godine te se očekuje produženje na sljedeće tri godine jer su prijavili Program na novom natječaju za razdoblje od 2023.-2025.godine u kojem planiraju povećati broj jedinica socijalnog alarma te na taj način smanjiti listu čekanja budući da postoji izuzetno veliki interes za ovaj vid pomoći.

Projekt Tele centar – „Niste sami“ Udruge „Naš život“ Petrinja,  financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.