Udruga „Naš život“ obilježila Međunarodni dan starijih osoba jednim dobrim plesnjakom

Udruga „Naš život“ obilježila Međunarodni dan starijih osoba jednim dobrim plesnjakom

Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ Petrinja tradicionalno je organizirala obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma. Predsjednica Udruge „Naš život“ Petrinja Rada Vlak izrazila je zadovoljstvo velikim odazivom građana treće životne dobi, kao i njihovih korisnika iz projekta „Zaželi-zajedno u trećoj dobi“.

„1.listopad je postavljen kao Međunarodni dan starijih osoba da se skrene pozornost na građane starije životne dobi, na njihove probleme, njihov doprinos društvu i sam problem starenja. Meni je veliko zadovoljstvo što nam se danas pridružila i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Udruga pomoć starijim osobama“, rekla je Vlak.

Zahvalila se i petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću na podršci njihovoj Udruzi, kao i ravnateljici Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot Popovača dr.Marini Kovač koja im pomaže u provedbi njihovih projekata kao struka i logistika.

„Dalje o problemima starijih, nemoćnih, njihovom doprinosu društvu i svemu što oni daju društvu, što su ostavili iza sebe i što još uvijek mogu dati, danas nećemo govoriti. Danas je naš dan, danas ćemo se proveseliti, a o svim ostalim problemima i pitanjima ćemo voditi brigu i razgovarati svih ostalih 365 dana u godini“, kazala je Vlak.

Dr.Marina Kovač, koordinatorica zdravstvenih projekata u Gradu Petrinji je pohvalila ovakva događanja. „Obzirom da sve što smo radili kroz Petrinjsku kuću zdravlja i što radi Udruga Naš život i sve udruge koje se takvim aktivnostima odazivaju, upravo je cilj da pokažemo da nismo zaboravili osobe treće životne dobi, tim više što je danas poznato da takve osobe ako imaju jednu kvalitetnu podršku sredine u kojoj žive, ako imaju jednu značajnu podršku zdravstvenih stručnjaka i svih drugih koji se bave osobama treće životne dobi, mogu itekako pridonijeti da ta kvaliteta života starijih osoba bude itekako dobra i da na takav način pomognemo da oni i dalje, bez obzira na svoju dob, participiraju vrlo aktivno, sukladno svojim mogućnostima u životu svoje zajednice“, rekla je Kovač.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako populaciju osoba treće životne dobi čine različiti ljudi koji su grad učinili gradom. „Ja mislim da su ovo danas krasni dani kada trebamo obilježiti Međunarodni dan starijih osoba i mislim da je taj dan zapravo poštovanje prema svim generacijama, pogotovo ona generacija koja ima tu svoju starosnu i zlatnu dob, mogu se veseliti, družiti, mogu dati poruku mladima kako treba živjeti i kako doživjeti starost, a da ona bude ugodna. Znamo da je to generacija koja je stvarala prošlost, koja je u svojoj prošlosti dizala grad, obitelj, bila je stup društva i oni to sada gledaju sa jedne iskusne razine s koje gledaju mlađe od sebe, svoje unuke, i imali su sreću da imaju svoju obitelj i mislim da imaju ono što je najvažnije, a to je od svakog sustava garanciju da mogu živjeti dostojanstveno od onoga što su pružili kroz svoj život“, kazao je Dumbović.

Proslava Međunarodnog dana starijih osoba nastavljena je u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma uz ples, a večer je otvorena tradicionalno Bečkim valcerom.