U sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“ 27 žena potpisalo ugovore za posao gerontodomaćica

U sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“ 27 žena potpisalo ugovore za posao gerontodomaćica

Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje u Velikoj vijećnici zgrade gradske uprave prisustvovao je potpisivanju Ugovora za 27 gerontodomaćica koje je održala Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ Petrinja u sklopu projekta „Zajedno u trećoj dobi“.
Radi se o projektu u sklopu poziva Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ugovor za projekt potpisan je 18.06.2020., a trajanje projekta je 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 2.356.160,00 kuna. Partneri na projektu su Grad Petrinja, Hrvatski zavod za zapošljavanje- ispostava Sisak te Centar za socijalnu skrb Petrinja. Na projektu će biti zaposleno 30 osoba, od toga 27 žena koje će pružati pomoć u kući krajnjim korisnicima. Krajnji korisnici su osobe starije životne dobi koji žive sami. Minimalan broj krajnjih korisnika će biti 162. Također, u sklopu projekta 10 žena iz ciljne skupine educirano je za pomoćnog kuhara. Važnost projekta za lokalnu zajednicu očituje su u činjenici da će 27 žena, najviše srednjoškolskog obrazovanja i srednje životne dobi biti zaposlene 12 mjeseci. Kroz ovaj projekt omogućuje se izlazak žena na tržište rada i omogućava se krajnjim korisnicima što duži ostanak u vlastitom domu, čime se pridonosi procesu deinstitucionalizacije skrbi o starijima.

Rada Vlak, predsjednica udruge Naš život istaknula je kako je izuzetno zadovoljna što im je projekt prošao te se zahvalila gradonačelniku Dumboviću za ustupanje prostora kako bi se potpisivanje Ugovora moglo odraditi uz poštivanje epidemioloških mjera.
Gradonačelnik Dumbović istaknuo je u svom obraćanju potpisnicama Ugovora kako je posao koji rade human te kako je pomaganje drugima uvijek blagoslov. Istaknuo je kako udruge daju sadržaj životu grada, naročito udruge koje znaju i žele napraviti projekte i povući europski novac. „Zahvaljujem se ovom prilikom svim udrugama koje su napravile nadgradnju i standard života u gradu. Vama želim da ovaj svoj posao odradite na način da vi budete zadovoljni i da u budućnosti možemo jedni na druge računati. Vi ste ona pružena ruka ljudima kojima je to najpotrebnije i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu.“- zaključio je gradonačelnik.