U sklopu projekta Godine nisu važne obilježen Svjetski dan hepatitisa

U sklopu projekta Godine nisu važne obilježen Svjetski dan hepatitisa

Udruga Naš život, kroz projekt Godine nisu važne organizirala je obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa. Predavanje na temu; Ishrana kod bolesti jetre održala je  prof. savjetnik Šeherzada Šaini Talić, dipl.ing.preh.teh.

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa. Virusni hepatitisi s posebnim naglaskom na hepatitis B i C, još uvijek predstavljaju globalni javnozdravstveni izazov.

Svjetski dan hepatitisa održava se svake godine 28. srpnja. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ovu inicijativu uvrstila je među četiri kampanje za pojedinačne zarazne bolesti. Svjetski dan hepatitisa obilježava se na dan rođenja Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Najvažniji razlog je osvješćivanje javnosti o značaju hepatitisa. Hepatitis može biti jako ozbiljna bolest koja često nema simptoma, a prelaskom u kronični oblik oštećuje jetru i uzrokuje rak i cirozu. Prevencijom, ranim otkrivanjem i liječenjem može se puno postići.

Prof.Šaini Talić pojasnila je pojavu hepatitisa, danas jedne od krroničnih civilizacijskih bolesti.

Hepatitis znači upala jetre, a mogu ga uzrokovati razni otrovi, neki lijekovi, neke druge bolesti, alkohol, te bakterijske ili virusne infekcije. Najčešći uzročnici hepatitisa su virusi hepatitisa, i to virusi hepatitisa A, B, C, D i E. Najvažniji su B i C.

Procjenjuje se da gotovo 300 milijuna ljudi širom svijeta imaju virusni hepatitis B ili C, a da to niti ne znaju, jer ove bolesti često nemaju vidljive simptome. Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog povezivanja sa zdravstvenom skrbi, milijuni će biti kronično bolesni i životi će biti izgubljeni. Povodom Svjetskog dana hepatitisa želi se podsjetiti na važnost svjesnosti o globalnom opterećenju virusnim hepatitisom i pokretanja promjena unaprjeđenja prevencije i liječenja.

Bolesti jetre nalaze se na desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrti, te stoga zaslužuje znatno veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Jetra je organ koji baš ne osjetimo. ne buni se, te je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. Riječ je o najvećoj žlijezdi u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati, istaknula je prof. Šaini Talić

Vrlo je važno prevenirati na vrijeme masnu jetru. Ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči. Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Ova tekućina neophodna je za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine topljive u mastima – A,D, E i K. Poznata je uloga žuči u asimilaciji kalcija, te u pretvorbi beta karotena u vitamin A,slikovito je naznačila prof. Šaini talić u svojoj prezentaciji i dalje konstantirala kako smo u naše moderno doba stvorili tisuće novih kemijskih spojeva koji inače ne postoje u prirodi.

Mnogi kemijski spojevi su dio naše prehrane (konzervansi, arome, boje). Druge unosimo sa lijekovima koje mnogi od nas svakodnevno koriste. Kemija se koristi i u kozmetici, sredstvima za čišćenje, tiskanicama, tekstilnoj industriji itd.

Sve te kemikalije svakodnevno prolaze kroz našu jetru koja se mora nositi sa ovim teretom. U većini slučajeva naša jetre uspijeva očistiti krv od ovih toksina.

Međutim, postoje situacije kada je jetra zaista preopterećena i potrebna joj je pomoć, prof. Šaini Talić dala je primjere bolesti jetre kao; trovanje, pretjerano uzimanje lijekova, prekomjerno korištenje alkohola, nepravilna prehrana tokom dužeg vremena.

Prof. Šaini Talić dalje je upozorila na simptome koji pozivaju na oprez jer većina ljudi tijekom života ne razvije klasične bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice. U modernoj populaciji puno je češća pojava disfunkcije jetre čiji simptomi mogu obuhvaćati čitav spektar poremećaja, poput kroničnog umora, depresije, čestih glavobolja, nesanice, promjene raspoloženja, PMS-a.

Tu su naznačeni i saveznici zdravlja jetre. Jetra je u stalnoj međuigri s organima poput bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sustava. Stoga je važno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na sve unutrašnje organe, te na sustavno zdravlje čovjeka.

Za zdravlje jetre neobično je važna pravilna funkcija bubrega te je uputno u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (jedna do dvije litre dnevno). Tradicionalan pristup čišćenju jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radiča i maslačka.

Prof. Šaini Talić upozorila je kako je naš odnos prema hrani ključan za zdravlje jetre.

Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na prekovremeni rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena jetra.

Što god tijekom života pojedemo i popijemo, prolazi kroz našu jetru. Upravo zato taj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti naše tijelo

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre, koja u tijelu ima funkciju filtra koji čisti organizam od štetnih sastojaka. No upravo zbog teškog posla koji obavlja jetra može biti vrlo opterećena, a to može uzrokovati zdravstvene probleme.

S obzirom na to da jetra nije povezana s našim živčanim sustavom, bolesna jetra neće nas boljeti te je time bolest vrlo teško otkriti. No dobra je vijest to što se jetra regenerira i gotovo svaka šteta može se popraviti.

Osim toga što unosite, jako je bitno i na koji način pripremate to što unosite. Puno više hranjivih sastojaka se sačuva prilikom pripreme hrane na pari ili kuhanjem, u odnosu na pečenje i prženje.

Trudite se jesti sezonsko voće i povrće. Puno su veće šanse da je uzgojeno prirodno i organski. Namirnice koje čiste jetru su: Češnjak – potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine. Citrusi – bogati vitaminom C, citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari. Cikla  bogata flavonoidima, stimulira jetru i poboljšava njezin rad. Zeleni čaj – sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.

Gorko i zeleno povrće kao radić, rukola, raštika, i svo tamno zeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao «čistač» krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Način prehrane koji voli naša jetra zapravo predstavlja način prehrane koji bi trebali slijediti svi koji žele iz hrane uzeti ono najbolje. U situacijama kada je jetra oštećena i kod kroničnih bolesti jetre uz sve savjete koji su navedeni treba pripaziti na unos niza nutrijenata, poput vitamina B, C i E, te nekih aminokiselina, istaknula je prof. Šaini Talić i ponudila primjer tjednog jelovnika kojeg je Nutri klub projekta Godine nisu važne uvrstio u prigodnu brošuru složenu povodom Svjetskog dana hepatitisa .

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.