U sklopu projekta „Godine nisu važne“ obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

U sklopu projekta „Godine nisu važne“ obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Udruga Naš život u sklopu projekta „Godine nisu važne“ i segment Nutri kluba, pridružio se obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, koji se u svijetu obilježava 21.rujna s ciljem poticanja jačanja javne svijesti o demenciji i smanjenju utjecaja stigme koja prati ovu bolest. Goran Čičin Radin Sarajlić dr.med. održao je stručno predavanje i radionicu preventivnih vježbi disanja i usklađenosti tijela.

U uvodnom dijelu predavanja vidjeli smo da sama bolest, gledano globalno, ima karakteristike pandemije, inače pojma koji nam se danas često pojavljuje u javnom prostoru. U svijetu, brojka se „vrti“ oko 45 milijuna aktivnih bolesnika od dementnih sindroma, tako da to zaista ima karakteristike pandemije. Netko je čak izračunao da svakih 15 sekundi  u svijetu nastaje novi bolesnik demencije. To su već matematički modeli, ali zaista, činjenica je da se radi o znatnom porastu dementnih sindroma, vjerojatno i kao rezultat produženja života, starenja, ali i nekih drugih razloga“, rekao je doktor Goran Čičin Radin Sarajlić

Najnovije znanstvene procjene govore da nam u skoroj budućnosti, prvenstveno zbog produljenja ljudskog vijeka, slijedi neminovna epidemija demencije, pa se tako slikovito govori o pojavi jednog novog slučaja demencije svakih sedam sekundi. Prema podacima SZO 47,5 milijuna ljudi u svijetu ima neki oblik demencije, a procjenjuje se da je u Europskoj uniji 6,4 milijuna osoba s takvim bolestima te da bi do 2050. godine broj u svijetu mogao narasti i na više od 115 milijuna oboljelih. Procjenjuje se da trenutno u Hrvatskoj ima oko 86 000 osoba oboljelih od demencije i da će ta brojka, kao i drugdje, i dalje rasti .

Kroz anamnezu nekoliko pacijenata koji su bili u obradi u njegovoj ordinaciji i koje je pratio od prvih simptoma do dijagnoze ,dr. Čičin Radin Sarajlić objasnio je da se simptomi Alzheimerove demencije razvijaju  postepeno tijekom nekoliko godina i razlikuju se od osobe do osobe. Premda se bolest ne razvija na isti način kod svih osoba, u prosjeku traje desetak godina.

Predavač  je prezentirao i program prevencije koji može godinama odgoditi pojavu bolesti kroz promjene životnog stila, savjete o minimaliziranju faktora rizika (povišena razina kolesterola, homocisteina, glukoze u krvi, povišen krvni tlak, pušenje….) kao i prilagođeni program prehrane i preporuku korištenja antioksidativnih tvari.

Nutricionisti daju preporuka hrane „zdrave za mozak“ čija se konzumacija potiče, te skupina hrane čija se konzumacija treba ograničiti. Zeleno lisnato povrće, ostalo povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, mahunarke, cjelovite žitarice, riba, meso peradi, maslinovo ulje i vino se preporučuju u MIND-prehrani, a izbjegavaju se crveno meso, maslac i margarini s trans-masnim kiselinama, masni sirevi, slatkiši i kolači te brza hrana, odnosno, pržena hrana.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje kao sastavni dio prehrane za prevenciju Alzheimerove bolesti i u ranijim se istraživanjima pokazalo kao namirnica s povoljnim djelovanjem te bi stoga trebalo biti temeljni izvor masti. Na kraju posjetioci predavanja mogli su naučiti jednostavne vježbe koje je lako prakticirati svakodnevno kao dio preventivnog programa.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.