Tri projekta „Zaželi“ na području Petrinje vrijedna 6,1 milijun kuna

Tri projekta „Zaželi“ na području Petrinje vrijedna 6,1 milijun kuna

Na području Petrinje tri udruge, Udruga Naš život, Udruga pomoć starijim osobama i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nastavljaju sa projektom Zaželi, a sva tri projekta vrijedna su više od 6,1 milijun kuna. Rada Vlak, predsjednica Udruge Naš život je istaknula kako su novi Ugovor za nastavak projekta Zaželi potpisali 19.lipnja.

„Prvi projekt kojeg smo potpisali završio je 30.lipnja. Tu smo imali 29 zaposlenih ljudi, u ovom Ugovoru koji je u vrijednosti 2,4 milijuna kuna bit će zaposleno 30 ljudi, od toga 27 gerontodomaćica koje će skrbiti za 162 korisnika. To je naša ciljna skupina, to su starije i nemoćne osobe gdje na području Petrinje, naročito u ruralnom području pružamo pomoć u kući starijim osobama. Provest ćemo i edukaciju za 10 naših djelatnica koje će pri Centru za šljivu i kesten završiti tečaj za pomoćnog kuhara“, rekla je Vlak te dodaje kako je to projekt koji će trajati 18 mjeseci.

„Uspjeli smo ostvariti taj nekakav kontinuitet, obzirom su žene 30.travnja otišle na burzu, imale su naknadu sa burze tako da se sada brzo vraćaju na posao i one su izuzetno zadovoljne. Ovi jesu projekti za žene koje su maksimalnog srednjeg stručnog obrazovanja, teško izlaze na tržište rada i za njih je to velika stvar. Velikom broju njih nedostaje nekoliko godina do mirovine, tako da su izuzetno zadovoljni, a posebice naši korisnici“, rekla je Vlak koja se zahvalila Gradu Petrinji na prihvaćenom partnerstvu te vjeruje kako će uspješno provesti i ovaj projekt.

Prvi put projekt Zaželi provodit će i Udruga pomoć starijim osobama, rekla je Gorana Vujić. „U ovaj projekt smo ušli tako da bi smanjili nezaposlenost žena u ovoj kritičnoj dobi koji su već duže na Zavodu za zapošljavanje i čekaju par godina da imaju neke uvjete za mirovinu, teško su zapošljive i dugo su na burzi rada. Ovaj naš projekt vrijedan je 1,3 milijuna kuna. Mislimo da će nam Udruge Naš život i Udruga osoba s invaliditetom dosta pomoći jer prvi nam je ovo projekt europskog značaja. Zaposlit ćemo 15 žena, koordinatora i voditelja, dakle 17 ljudi će biti zaposleno na ovom projektu“, rekla je Vujić.

Upravo tim povodom, za predstavnike ovih udruga u Maloj vijećnici petrinjske gradske uprave prijam je organizirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je izrazio zadovoljstvo radom ovih udruga. „Sve ono što radite je stvarno korist Petrinje, ciljanih skupina koje su ponekad ostale, možemo reći, zapuštene u društvu i kada vidim ovaj projekt Zaželi, on je izuzetno važan za nadgradnju života, a posebno standarda. Takvih udruga mogu reći da je malo. Sve udruge, ali baš sve udruge koje znaju aplicirati, koje se znaju uhvatiti u koštac sa projektima EU, sa određenim standardima koje EU traži kako bi udruge trebale funkcionirati, a ne da svakodnevno otvaraju vrata Gradske uprave i da čekaju da im netko nešto drugi napravi. To je za svaku pohvalu“, rekao je Dumbović te poručuje kako će Grad kao partner uvijek biti na predispoziciji.

Treća udruga koja je također aplicirala za nastavak natječaja Zaželi je i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, kojima je odobren projekt vrijedan gotovo 1,9 milijuna kuna. Dodat ćemo kako su svi projekti financirani iz Europskog socijalnog fonda, te je riječ o financiranju u 100-postotnom iznosu.