Svjetski dan srca obilježen i u sklopu projekta „Godine nisu važne“

Svjetski dan srca obilježen i u sklopu projekta „Godine nisu važne“

Datum 29. rujna obilježava se kao Svjetski dan srca. Njegovim obilježavanjem želi se upozoriti na činjenicu da su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći javnozdravstveni problem u svijetu (520 milijuna oboljelih) i odnose najviše života (čak 18,6 milijuna godišnje). Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti i u Hrvatskoj, a od njih je prošle godine umrlo 22 886 osoba, odnosno 40,1 % ukupno umrlih. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je „Koristi srce i poveži se srcem“.

Svjetski dan srca obilježen je i u sklopu Nutri kluba, segmenta projekta „Godine nisu važne“ koji provodi Udruga „Naš život“ Petrinja. Tim povodom u prostoru Udruge, u stambenom kontejnerskom naselju u Mošćenici predavanje o srcu i bolestima srca održala je liječnica Branka Bižić, dr. med.

„Danas ćemo se malo prisjetiti da osim korone imamo i drugih bitnih tema u našoj medicini, tako da ćemo danas više pažnje posvetiti upravo srcu kao važnom organu. Bavit ćemo se malo osnovama anatomije i fiziologije srca kako bismo kasnije lakše razumjeli srčane bolesti koje su vrlo zastupljene u mortalitetu“, rekla je doktorica Bižić.

Nažalost, stresovi i način života koji su nam donijeli pandemija COVID-a i potresi, izlažu naše srce dodatnim izazovima – tako su primjerice osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti zapravo izložene dvostrukoj prijetnji – s jedne strane imaju povećani rizik od razvoja teže kliničke slike COVID-a 19 i direktnog učinka samog virusa korone na krvožilni sustav, a s druge strane, u strahu od zaraze, mnogi od njih se boje otići na pregled i zatražiti pomoć vezano za svoje postojeće kardiovaskularne probleme.

Kroz predavanje, liječnica je objasnila niz pojmova vezanih za anatomiju srca te različite bolesti i stanja koji se, vezano uz ovaj organ, mogu razviti (perikarditis, bolesti srčanih zalistaka, koronarne bolesti – angina pektoris, srčano zatajenje, akutni infarkt miokarda, odnosno srčani udar; aritmije, fibrilacija atrija i dr.). Objasnila je i kako se srčane bolesti dijagnosticiraju i liječe.

Uzroci kardiovaskularnih bolesti su mnogobrojni: pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, zagađenje zraka… Ipak, važno je znati da na većinu rizičnih čimbenika, osim genetike i dobi, možemo djelovati – promijeniti ih, kontrolirati ili liječiti.

„Poruka je jednostavna: čuvajmo srce i krvožilni sustav – on nam je bitan. Treba raditi na sebi da sve ovo ne bi nastalo, a ako i nastane, opet se moramo vratiti na početak – treba raditi na sebi da to zaustavimo da ne ide dalje. Promjene životnih navika mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca – pravilna prehrana, prestanak pušenja, tjelovježba, redovito uzimanje terapija ako se bolest već razvila… “, zaključak je predavanja doktorice Bižić koja je na kraju odgovarala i na pitanja korisnika projekta.

Projekt „Godine nisu važne“ u sklopu kojeg je održano i ovo predavanje, financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner Udruzi „Naš život“ na ovom projektu je Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna, a na njemu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.