Svjetski dan osteoporoze obilježila i Udruga „Naš život“ Petrinja u sklopu svog projekta „Godine nisu važne“

Svjetski dan osteoporoze obilježila i Udruga „Naš život“ Petrinja u sklopu svog projekta „Godine nisu važne“

Svjetski dan osteoporoze obilježila je i Udruga „Naš život“ Petrinja s korisnicima svog projekta „Godine nisu važne“. Tim povodom,  u sklopu Nutri kluba, segmenta ovog projekta, u kontejnerskom prostoru Udruge „Naš život“ u Mošćenici organizirano je predavanje na kojem je o osteoporozi i njezinoj prevenciji prehranom i zdravim stilovima života govorila prof. savjetnik Šeherzada Šaini Talić, dipl.ing.preh.teh.

Osteoporoza je danas najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koja uzrokuje gubitak koštane mase, što rezultira krhkim kostima i povećanim rizikom od prijeloma, čak i kod manjih trauma.

„Danas, 20. listopada, obilježava se Svjetski dan osteoporoze, bolesti, koja često u početku zna „promaknuti“, odnosno ne uoči se, ne dijagnosticira dok se ne dogodi nešto baš ružno poput prijeloma, što može biti jako teško po zdravlje i ishod ozdravljenja, pogotovo u nekim zrelijim godinama. Međutim, osteoporozu ne smijemo povezivati samo s poodmaklim godinama. Osteoporozu mogu imati i puno mlađe osobe, posebno ako, uz genetiku, postoje i neki rizični čimbenici poput vrlo niske tjelesne mase, zatim stila života, odnosno životnih navika te korištenje nekih lijekova“, rekla je profesorica Šaini Talić.

Najvažniji rizični čimbenik za razvoj osteoporoze je niska koštana masa (do čega obično dolazi uslijed starenja, odnosno s njim povezanih hormonalnih i metaboličkih promjena). Gubitak koštane mase počinje već oko tridesete godine života. Čimbenici koji, uz genetiku, mogu utjecati na razvoj osteoporoze su hormonalni status, prehrana, niski unos kalcija i vitamina D, tjelesna neaktivnost te životne navike poput pušenja, konzumiranja kave, alkohola i sl. Češće pogađa žene, ali nisu je pošteđeni ni muškarci (kod kojih se obično pojavljuje u nešto kasnijoj dobi nego kod žena). Kod žena je najčešća tzv. postmenopauzalna osteoporoza koja se razvija uslijed pada ženskog spolnog hormona estrogena (najčešće između 50. i 70. godine života). Senilna osteoporoza povezana sa starenjem, najčešće se javlja nakon 70. godine života. U početku ova bolest nema nekih izraženih simptoma i najčešće se prepozna tek kada se dogodi prijelom. (Primjerice, kod mlađih bolesnica u postmenopauzalnoj osteoporozi, najčešće dolazi do prijeloma u području podlaktice i kralježnice, dok kod starijih osoba, dijelom i zbog slabije koordinacije i već sporijih pokreta, češće dolazi do prijeloma kuka). Općeprihvaćena metoda za dijagnostiku osteoporoze je denzitometrija.

Profesorica Šeherzada Šaini Talić u svom je izlaganju naglasila važnost prevencije osteoporoze:

„Prevencija je u svemu jako važna, pa tako i ovdje. Znači, ishrana koja je raznolika, s puno minerala i vitamina, ishrana koja prati godišnja doba. Ono što bih posebno istaknula je tjelovježba, dakle redovito vježbanje, jer će jaka muskulatura pomoći i kostima. Dakle, prevencija na prvom mjestu. Naravno, treba se i redovito kontrolirati kod svog liječnika, konzultirati se s njim i pratiti svoje stanje“, poručila je Šaini Talić.

Polaznicama predavanja pokazala je na kraju i nekoliko jednostavnih vježbi koje ne iziskuju ni puno vremena ni puno prostora, a mogu biti korisne kao jedan od koraka u prevenciji osteoporoze.

Projekt „Godine nisu važne“ u sklopu kojeg je održano i ovo predavanje, financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner Udruzi „Naš život“ na projektu je Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna, a na njemu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.