Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježen je još jednom u nizu zdravstvenih akcija – mjerenja funkcije pluća – spirometrije u Petrinjskoj kući zdravlja.

Zajednički projekt Grada Petrinje, Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača i Udruge Naš Život u sklopu preventivne zdravstvene aktivnosti koja je imala za cilj naglasiti važnost pravovremene dijagnoze i uočavanje simptoma KOPB.

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović izrazio je svoje zadovoljstvo današnjom zdravstvenom akcijom kao i svim dosadašnjim akcijama koje su imale za cilj prevenciju bolesti i poboljšanje kvalitete života građana.

Darinko Dumbović: Petrinjska kuća zdravlja postala je centralno mjesto zdravstvenih preventivnih programa i aktivnosti u Gradu Petrinji, ali i šire. Sve veći broj stručnjaka koji se uključuju u rad i građana koji posjećuju Petrinjsku kuću zdravlja govori tomu u prilog.

Prim. dr. Marina Kovač:

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest koja napreduje vrlo polako, često početni znaci budu neprepoznati, i bolest se otkriva već u poodmaklom stadiju kada je u bolesnika velik dio plućne funkcije trajno propao. Simptomi kojima se često nedostatno pridaje pažnja su kronični kašalj s ili bez iskašljavanja, zaduha (osjećaj gušenja) u fizičkom naporu (ispočetka većem, a potom i manjem naporu) te pojačano umaranje.

KOPB je značajan javnozdravstveni problem,

broj oboljelih u stalnom porastu

među glavnim je uzrocima pobola i smrtnosti.

Svake godine u Hrvatskoj umre oko 1.300 do 1.500 bolesnika prema /nepotpunim/ statistikama.

Bolest je četvrti vodeći uzrok smrti nakon koronarne bolesti, akutnih respiratornih infekcija i cerebrovaskularnih bolesti.

Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje, pa čak 95 posto pušača boluje od te bolesti ili je njome ugroženo. 10 puta učestalija u pušača no u nepušača.

KOPB nije izlječiva bolest ali se može usporiti njezino napredovanje ako se :

ranije dijagnosticira i počne liječiti,

prestankom pušenja,

prilagodbom životnih navika tjelesnom aktivnošću,

vježbanjem,

redovitim korištenjem propisanih lijekova.