Studeni kao mjesec borbe protiv raka

Studeni kao mjesec borbe protiv raka

Studeni je mjesec  u kojem kroz javno preventivne programe ciljano se teži podići svijest i upozoriti javnost na važnost borbe protiv malignih bolesti.

Sve javnozdravstvene akcije žele poticati osobe na preventivno djelovanje pravodobnim i ciljanim pregledima te usvajanjem zdravih stilova života, kako bi se omogućila bolja kvaliteta života i spriječila svaka nepotrebna prerana smrt.

Udruga Naš život kroz projekt Godine nisu važne  nastavlja sa nizom stručnih predavanja u segmentu Nutri kluba, prateći važne preventivno zdravstvene datume. Pridružujući se obilježavanju studenog kao mjeseca borbe protiv raka, organizirano je predavanje dr. Blanke Jurišić Grahovac na temu; Primarna pevencija malignih bolesti.

Dr. Jurišić Grahovac je naglasila upravo važnost uvođenja zdravih životnih navika u svakodnevicu koja većinu ljudi zbog pandemije Covid 19 stavlja u izolaciju i nemogućnost pristupa svim medicinskim pregledima za rano otkrivanje raka. Istaknula je da posvetimo pažnju pravilnoj prehrani putem koje osnažujemo imunitet i rast zdravih stanica, kao i suživot s netaknutom prirodom, voćnjacima i vrtovima koji nas okružuju.

Prikazani su primjeri iz prakse kroz  nekoliko onkoloških slučajeva, rane intervencije snažnim promjenama životnih navika i konstantnosti puta ka izlječenju. Prisutnima na predavanju objašnjena je važnost samopregleda i praćenja procesa organizma ( probave, disanja, kašljanja, tjelesne težine, promjena na koži, boja stolice, opipavanje kvržica u dr.) Izvršena je na kraju praktična vježba samopregleda dojki.