Stare humanitarne akcije

Stare humanitarne akcije

Od osnutka udruge provodimo humanitarne akcije čiji je cilj pružanje pomoći najugroženijim osobama. U provedbi humanitarnih akcija veliku pomoć nam pružaju brojni volonteri udruge. Ovdje možete pronaći informacije o našim starim humanitranim akcijama koje smo proveli u suradnji s našim volonterima.

Još jedna u nizu humanitarnih aktivnosti
Udruga “Naš život” Petrinja u suradnji sa Humanitarnom udrugom “Renato – Kuhari bez granica” u osnivanju iz Zagreba donirala je Centru za socijalnu skrb u Topuskom invalidska kolica. Preuzeo ih je ing. Nikola Abramović, ravnatelj Centra, rekavši kako je time riješen dio potreba Centra za prijevoz invalidnih osoba na njihovom području. Ovom akcijom nastavljena je kvalitetna suradnja s Centrom za socijalnu skrb Topusko koji s ovom udrugom aktivno doprinosi provedbi programa Alternativne izvaninstitucionalne skrbi starijih i nemoćnih osoba koje žive u vlastitom domu na ruralnom području Grada Petrinje i Općine Topusko. Program se provodi već tri godine, e a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Invalidska kolica predao je Branko Ognjenović, poznati hrvatski kuhar, predsjednik Humanitarne udruge “Renato-kuhari bez granica” u osnivanju, te gerontodomaćice Udruge “Naš život” Slavka Čorak, Mara Roknić i Sandra Adžam. Inače, u ovom programu na području Općine Topusko, Udruga skrbi o 70 starijih i nemoćnih osoba.

Lakši život uz nova kolica
Udruga „Naš život” predala je obitelji Dragić u Blinji donaciju tvrtke Ortomed, dvadeset tisuća kuna vrijedna kolica. Ona služe 25-godišnjem Branislavu, sinu Ane Dragić koja zajedno s njim i roditeljima Boškom i Milkom živi u selu. Ova donacija je više nego dobro došla, prepričava ganuta Ana koja skrbi za roditelje i sina: „On nit hoda niti govori, ovisan je o kolicima. Što da vam kažem? Udruga nam puno znači i on je korisnik te Udruge. Gospođa Vlak i ta Udruga se bore, sve što mogu odrade za njega.” Udruga je i prije ove donacije pomagala na način da prevezu Branislava na kontrolu. Naime, Blinja, selo koje pripada Petrinji i nije baš dobro prometno povezana s gradom pa je i ovakva pomoć više nego dobrodošla. Udruga „Naš život” na području Petrinje i Topuskog provodi program izvaninstitucionalne skrbi koje financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Brinu za sto domaćinstava na području Petrinje i sedamdesetak na području Topuskog. Od predsjednice Udruge Rade Vlak saznajemo kako je došlo do donacije: „Kako djelujemo na ovom terenu, čuli smo za gospođu Dragić i za njenog sina koji imaju problem s tim kolicima. Moram priznati da smo u potrazi za njima nešto više od godinu dana. Stoga bih se zahvalila tvrtki Ortomed i svim anonimnim donatorima koji pomažu rad Udruge dajući namještaj i robu. Na terenu oko Petrinje, ima dosta posla, ali taj posao je lijep.” Domaćinstva su uglavnom staračka i radi se o pomoći starijima: „Pomažemo im na način što ih kroz programe obilazimo, pomažemo im u kući, nabavljamo im lijekove, vozimo ih liječniku. Znam da je to kap u moru, ali to je lijep osjećaj. Ti ljudi znaju da ćemo mi doći. Tako smo u Prnjavoru primjerice u ponedjeljak. I mene baka Ana Marjanović obavezno čeka.”, prepričava Vlak koja dodaje da su članovi Udruge postali kao članovi obitelji svojih korisnika.

Donacija invalidskih kolica u Vukovaru
Da humanost nema granica dokazali smo doniranjem invalidskih kolica Milenku Maksimoviću iz Trpinje. S težinom položaja u kojem se Milenko nalazi upoznali smo se temeljem poziva za pomoć koji nam je uputilo Društvo osoba s invaliditetom “Podunavlje” Iz Vukovara. Izlazeći u susret njihovoj zamolbi pomogli smo teško bolesnoj osobi i stekli nove prijatelje u Vukovaru.

Veliko hvala Natalija
Natalija Babić, vlasnica kozmetičkog salona Natali u Petrinji vrlo rado se odazvala pozivu predsjednice udruge Naš život da korisnicima u Programu izvaninstitucionalne skrbi koji se provodi na području Grada Petrinje i općine Topusko, a kog financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, besplatno pruži usluge svog salona. Pri tom je izrazila spremnost da u pratnji gerontodomaćica Udruge teže pokretnim korisnicima pruži svoje usluge u njihovom domu.
Djeco moja, hvala vam, kao da sam prohodao drugi put, rekao je djed Miloš, odlazeći kući. Voditeljica Programa, Rada Vlak najsrdačnije se zahvalila gospođi Nataliji Babić na spremnosti da besplatnim pružanjem usluga svog salona pomogne onima kojima je pomoć potrebna, a koji nemaju mogućnosti da si takvu vrstu usluge priskrbe.

Baki Dragici najbliži susjed udaljen 2 km
Skrbeći o 70 korisnika na području općine Topusko, uz one za koje skrbe i u Petrinji, djelatnici udruge Naš život, saznali su za baku Dragicu Radanović, staru 92. godine. Živi sama u šumi u selu Malička, a do njene kuće može se doći samo pješice. Prvi susjed udaljen je 2 kilometra, a do trgovine ima 14 kilometara. Kako saznajemo od predsjednice udruge Rade Vlak, odmah su je uključili u program skrbi, gerontodomaćica je obilazi jednom tjedno ili češće ako treba. Također su joj poklonili televizor te mobitel kako bi je mogli svakodnevno kontaktirati.

Donacija razvojačenom Hrvatskom branitelju
Udruga Naš život donirala je drva za ogrijev razvojačenom Hrvatskom branitelju koji je dugotrajno nezaposlen te ne ostvaruje nikakva primanja. “Zahvaljujem na Vašoj pomoći, jer bez nje bi ova zima bila nepodnošljiva”, izjavio je gospodin Ivan.