Socijalna podrška za osobe starije životne dobi kroz projekt Godine nisu važne

Socijalna podrška za osobe starije životne dobi kroz projekt Godine nisu važne

U projekt  Godine nisu važne Udruge Naš život uključeno je 30 korisnika starije životne dobi. Pored svakodnevne pomoći koje pružaju tri  gerantodomaćice u program poboljšanja kvalitete življenja korisnika uključen je socijalni pedagog, psiholog i nutricionist.

Kroz otežane uvijete Covida 19 i potresne katastrofe, korisnici su bili pod stalnom pomoći i podrškom kroz patronažne posjete, telefonske razgovore i obrade kao i kroz  tjedne radionice koje vodi socijalni pedagog Vlasta Vidnić.  U nedostatku sigurnog prostora, mijenjala su se mjesta  aktivnosti, ali entuzijazam i potreba  korisnika za sastancima Godine nisu važne bio je uvijek jači od virusa i potresa. I sad je izuzetno važno što je osiguran prostor u Privremenom stambeno volonterskom naselju u Mošćenici  prikladan za održavanje nužno potrebnih aktivnosti, naglašava voditeljica projekta Rada Vlak .

Nakon godine dana provedbe socijalne podrške za osobe starije životne dobi korisnicima je ovaj oblik usluge postao sastavni dio života kroz koji mogu izraziti svoje godine i iskustva. Jedna korisnica počela se ponovno baviti pisanjem pjesama, motivirana radionicama i razgovaraonicama, te svim oblicima pomoći koje joj život znače u samačkom životu. Pošto je korisnica bila u smještaju nakon potresa, žurila se u srušenu Petrinju samo da ponovno  susretne svoje drage ljude iz projekta Godine nisu važne.

Druga korisnica nakon nemilih događanja redovito je prisustvovala radionicama socijalne podrške, koje su je kako objašnjava vratile u život i zahvaljuje izvoditeljici soc.pedagoginji Vlasti Vidnić na zadatku obnove vlastitog vrta koji je namijenila za nju.

Nekima je duže trebalo da izađu iz svojih kuća , ali već nakon prvog susreta shvate da su tu neki njihovi stari poznanici i da ih povezuje puno toga, otvore se i ispričaju svoje probleme, koji postanu zajednički i na kraju nestanu. Naravno nakon svake tematske aktivnosti dijele se i zadatci koje na sljedećem susretu svatko opisuje, imamo zaista jednu vrlo produktivnu i zanimljivu interakciju, objašnjava  izvoditeljica socijalne podrške soc.pedagog Vlasta Vidnić.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.