Šarolika psihosocijalna podrška projekta Godine nisu važne

Šarolika psihosocijalna podrška projekta Godine nisu važne

Projekt „Godine nisu važne“, kojeg u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ obuhvaća trenutno i dvanaest osoba s invaliditetom od 21 do 32 godina uključenih u psihosocijalnu podršku.

Program  cjelokupne podrške obuhvaća psihofizičke vježbe, preventivne aktivnosti održavanja općeg zdravlja, nutricionističku obradu, edukativno-kreativne radionice i praktične radionice kao i stručno usmjerene radionice za razvoj socijalnih vještina. Tu je i pomoć za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, prijevoza na aktivnosti projekta, kao i organizacija smještaja nakon potresa i sveobuhvatna pomoć u izvanrednoj situaciji.

Psihosocijalna podrška u ovo doba katastrofe iznimno je važna za sve osobe iz stradalog područja a posebno za osobe s invaliditetom. Neophodno je imati sustav ovakve podrške kako bi se osigurale okolnosti u kojima osobe s intelektualnim teškoćama mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti

Konstantnom podrškom i pomoći u ovom zahtijevniom vremenu pružamo i dalje program aktivnosti koji je uvijek tematski usmjeren i motivacijski za naše specifične korisnike, dalje navode izvoditelji aktivnosti projekta Godine nisu važne.

Iznimno smo zahvalni podršci OŠ Dragutina Tadijanovića čiji su naši posebni korisnici bivši učenici, koja nam je ustupila korištenje prostora područne škole Mala Gorica gdje je predivno boraviti jer ima tisuću mogućnosti. U ljetnom periodu školskog odmora odlučili smo pridonijeti održavanju školskog okoliša koliko je u našoj mogućnosti , objašnjava jedan bivši učenik.

Svima neizmjerno znači program aktivnosti psihosocijalne podrške. Susreću se prijatelji koji su proveli zajedno svoje školsko doba. Održavati odnose uzajamne pomoći i usmjeriti vještine u oblike stvaranja različitih izričaja iznimno je važno za grupu ove zahtijevne djece. Važno im je omogućiti da jednostavno sudjeluju u svijetu oko sebe, naglašavaju izvoditeljice programa psihosocijalne podrške.

Važan segment naših druženja je i zdravo objedovanje gdje kroz Nutri klub projekta Godine nisu važne korisnici usvajaju zdrave navike. Osviježenja su uvijek dio jednog zdravog jelovnika. Veliki je uspjeh što se u prijateljskom okruženju pojedu namirnice koje se inače ne konzumiraju, kao zdjela zelene salate, pizza sa više vrsta povrća, sušeno voće, oraščići, sezonsko voće i povrće, smoothiji, pojasnile su dalje izvoditeljice.

U prekrasnoj prirodi i miru uz rijeku Kupu nastaju i zanimljivi likovni radovi, koji su nastali zajedničkim radom naše male likovne kolonije, dodaju izvoditeljica edukativno-kreativnih radionica.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.