Redoviti samopregledi, važan korak u prevenciji karcinoma dojki

Redoviti samopregledi, važan korak u prevenciji karcinoma dojki

U listopadu koji se obilježava kao Mjesec borbe protiv raka dojke, različitim aktivnostima nastoji se potaknuti javnost, u ovom slučaju posebice žene, da vode računa o svom zdravlju te naglasiti važnost prevencije. Redovitim samopregledima i odlascima na preglede, povećava se mogućnost ranog otkrivanja bolesti, čime se povećavaju i izgledi za pravovremeni početak liječenja i izlječenje. Mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava se u listopadu i u Petrinjskoj kući zdravlja, nizom aktivnosti koje u suradnji sa svojim partnerima organizira Udruga „Naš život“ Petrinja. Tako je ovog utorka, uz redovita mjerenja tlaka i šećera, održana i edukativna radionica o samopregledu dojki. Kako samopregled pravilno napraviti, posjetiteljice Petrinjske kuće zdravlja educirala je prim. dr. Marina Kovač, ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača i koordinatorica zdravstvenih projekata Grada Petrinje. „Mi smo, ne samo u ovom mjesecu, nego praktički tijekom cijele godine, provodili različite aktivnosti koje se tiču prevencije karcinoma dojke – od pokretne mamografije, preko informiranja građana na akcijama koje smo održavali na tržnici do različitih edukativnih radionica. Ovdje u Kući zdravlja, u listopadu je bila i jedna radionica ultrazvučnih pregleda na kojim su žene mogle obaviti i pregled dojki. Danas smo žene htjeli upozoriti na to koliko one same mogu utjecati i što mogu učiniti kako bi prepoznale neke promjene na svom tijelu. Zato smo uz redovite aktivnosti koje ovdje organiziramo utorkom – mjerenje tlaka i šećera, imali danas i jednu radionicu za sve gospođe koje dođu, da ih naučimo kako se same pregledati, kako napraviti taj famozni samopregled dojke, jer je on posebno važan u prevenciji. Naravno da žene, ako nešto nađu, neku promjenu, one neće znati kakva je, ali će se zato javiti svom liječniku, da bi se napravila obrada“, kazala je Kovač.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj u kojoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2700 žena, a oko 1000 ih izgubi bitku s bolešću. No, dobra je vijest da se ranim otkrivanjem, ova bolest može uspješno liječiti.

„Mi danas modernim načinom liječenja koji je prisutan možemo odlično rješavati i liječiti ovu bolest. Podaci govore da je do 98 % karcinoma dojke kod žena izlječivo, ako se na vrijeme otkrije. U tome važnu ulogu ima upravo preventiva. Ona je ta početna točka, posebno samopregledi. Mnoge žene razmišljaju rade li to dobro ili ne. Mi smo ih danas ovdje poučili kako se to radi, podijelili smo im i određene edukativne materijale, ali smo im i praktično pokazali i mislim da to ima veliku važnost upravo u prevenciji.“

A kako se samopregledi dojki pravilno rade? Kada i koliko često ih treba obavljati?

„U pravilu se samopregledi rade jedanput mjesečno i to negdje oko desetog dana ciklusa, zato što je tada najmanje onog tkiva koje je pod utjecajem hormona, tako da se najlakše mogu napipati eventualno neke promjene koje inače tu ne bi trebale biti. Jako je bitno da žene nauče da taj samopregled započinje sa, kako mi to zovemo, „inspekcijom“. Dakle, stane se pred ogledalo, dignu se obje ruke u zrak ili se stave na bokove kako bi se provjerilo kakav je izgled dojki – jesu li dojke simetrične ili nisu, ima li na njima možda nekih kožnih promjena, je li bradavica uvučena ili je prisutna bilo kakva druga promjena koja bi se mogla vizualno, dakle već našim pogledom primijetiti.“

Nakon vizualnog pregleda, slijedi pregled prstima: „Mi to zovemo „palpacija“. Ona se može obavljati ili stojeći ili ležeći. Korisno je to probati i stojeći i ležeći, zato što se žena onda može bolje samopregledati. Uvijek treba gledati da se sustavno opipava, palpira, a to radimo tako da dojku podijelimo kroz sredinu bradavice na četiri područja. Mi to zovemo gornji vanjski, gornji unutarnji, donji vanjski i donji unutarnji dio koji se onda pipaju prstima. Pri tom moramo voditi računa da ne palpiramo samo dojku, već i pazušnu jamu, upravo zbog povećanih limfnih čvorova koji se mogu pojaviti. Isto tako treba opipati i dio iznad ključne kosti, jer i tu mogu biti povećani limfni čvorovi. Dobro je da žene to palpiraju redovito i da one same znaju kakva je struktura njihovih dojki, kako bi onda poslije mogle uočiti neku eventualnu promjenu i javiti se svom liječniku opće medicine koji će ih, ako je potrebno, uputiti u neku daljnju obradu“, objasnila je liječnica.

Preventivnu akciju, svojim su dolaskom podržali i petrinjski  gradonačelnik Darinko Dumbović i njegova zamjenica Viktorija Kaleb, dr. med. „Danas smo ovdje u Petrinjskoj kući zdravlja koja je izuzetno važna za grad Petrinju. Ona ima samo jedan smisao i karakter svoje zdravstvene priče, a to je preventiva, preventiva i samo preventiva. Tu je da bismo se svi skupa više usredotočili na svoje zdravlje, na život koji nas čeka, a ne da zdravlje zanemarimo. Bolest je uvijek prisutna, ona uvijek dođe. Kad pogledamo da je cijeli ovaj mjesec „Mjesec borbe protiv rak dojke“, mislim da se tu treba još više senzibilizirati i pozvati sve žene, kako bi se što aktivnije uključile i naučile kako se pregledati. Jako je puno slučajeva raka dojke i većinom su to žene, međutim ta bolest ne zaobilazi ni muškarce. Zato ja pozivam i muškarce da se nauče pregledavati i da prekontroliraju i taj segment svog zdravlja“, kazao je Dumbović.