Psihosocijalna pomoć osobama starije životne dobi kroz projekt Udruge Naš život “Godine nisu važne”

Psihosocijalna pomoć osobama starije životne dobi kroz projekt Udruge Naš život “Godine nisu važne”

Osobe starije životne dobi predstavljaju rizičnu i ranjivu skupinu u društvu koja je jako pogođena pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa. Naime, osobe ove dobne skupine često imaju brojne zdravstvene teškoće, slabijeg su imovinskog statusa, žive sami, snižene kvalitete života. Upravo izolacija i nemogućnost socijalnih kontakata tijekom COVID-19 epidemije jako je negativno utjecala na psihosocijalno zdravlje osoba starije životne dobi. Gubitak egzistencijalne, materijalne i emocionalne osnove tijekom potresa znatno je pojačao taj negativan učinak. Mnoge studije i istraživanja pokazuju da je upravo osjećaj usamljenosti povezan s pojavom niza psihičkih i zdravstvenih tegoba, sve do preuranjene smrtnosti kod osoba starije životne dobi.

Udruga „Naš život“ tijekom čitavog vremena pandemije COVID-19 te tijekom i nakon potresa kontinuirano je vodila skrb o psihosocijalnom zdravlju i dobrobiti naših sugrađana starije životne dobi. Tim stručnjaka (socijalni pedagog i psiholog) i nakon potresa ponovo je krenuo s grupnim susretima i radionicama psihosocijalne podrške osobama starije životne dobi. Uz to, ponovo je uspostavljena patronažna psihosocijalna podrška u domovima ili privremenim smještajima korisnika projekta.

Na sociokreativnim radionicama korisnici su imali priliku podijeliti svoja iskustva o tome kako su preživjeli potres, gdje su se nalazili za vrijeme potresa i tko im je priskočio u pomoć za vrijeme i poslije potresa. Vodio se razgovor o njihovim osjećajima za vrijeme i nakon potresa. Svi korisnici izjavili su da su se bojali i da se još uvijek boje potresa. Neki od korisnika sada već osjećaju ljutnju i bijes jer potresi još uvijek ne prestaju. Istaknuli su da su jedva čekali da počnu razgovori. Kažu da s nestrpljenjem očekuju svaki novi susret. Korisnica koja je zbog potresa bila van Petrinje 49 dana poručila je ostalima: „živjela sam za dan kada ću opet doći razgovarati s vama.“

Svim korisnicima svakodnevno je na raspolaganju psihološka pomoć i podrška koja im pomaže proraditi traumu nakon potresa i ojačati njihove psihičke resurse koji im omogućuju kvalitetnu prilagodbu na novonastalu situaciju.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.