Projekt „Tele centar-niste sami“ ide dalje, socijalni alarm trenutno koristi 70 korisnika

Projekt „Tele centar-niste sami“ ide dalje, socijalni alarm trenutno koristi 70 korisnika

Projekt Udruge „Naš život“ Petrinja naziva „Tele centar – niste sami“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uspješno je okončan nakon tri godine trajanja, otkriva nam Rada Vlak, predsjednica Udruge „Naš život“.

„Pošto smo prošli provjeru i reviziju da smo uredno sredstva namjenski potrošili, ugovor o ovom projektu je produžen na sljedeće tri godine. Dakle, od 1.lipnja 2017.godine i sljedeće tri godine Ministarstvo financira Tele centar koji je jedan inovativan projekt gdje naši korisnici imaju jedinice socijalnog alarma i pod nadzorom su 24 sata“, rekla je Vlak.

Ističe kako su stariji građani jako zainteresirani za taj projekt. „Danas smo u Hrvatskom Čuntiću spojili novu korisnicu Miroslavu Jandrić. Lista čekanja je duga, ona je bila prva na toj listi. Građani su jako zainteresirani za taj projekt jer su oni pod nadzorom 24 sata što im pruža osjećaj sigurnosti“, dodaje Vlak.

Podsjetila je o kakvim je to jedinicama socijalnog alarma riječ. „Jedinica pokriva njihov prostor u kojem se oni kreću do nekih 100 kvadrata. Korisnici su obično stariji ljudi koji žive sami. Mi smo imali dosta intervencija, padova, predinfarktnih stanja, gdje onda oni pritiskom na tu narukvicu alarmiraju dežurnog operatera u Tele centru koji onda ili zove hitnu pomoć ili prvu kontakt osobu, ili se izlazi na teren“, podsjeća Vlak.

Na kraju dodaje kako Udruga trenutno ima 70 korisnika koji koriste usluge socijalnog alarma, nedavno su se javili na natječaj Grada Petrinje koji sufinancira korištenje 9 socijalnih alarma, kao što su se prijavili na nove natječaje Europske unije gdje su aplicirali novih 60 jedinica, stoga vjeruje kako će u sljedećih godinu dana imati gotovo 150 korisnika u projektu „Tele centar – niste sami“.