Program „Zaželi“ nikad potrebniji

Program „Zaželi“ nikad potrebniji

Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ Petrinja provodi Program Zaželi – „Zajedno u trećoj dobi“. Program Zaželi – program zapošljavanja žena je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. U Programu je zaposleno 25 gerontodomaćica koje skrbe o 100 korisnika na području Grada Petrinje i ruralnih mjesta. Program se provodi u partnerstvu sa Gradom Petrinjom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Petrinja.

U sklopu Programa „Zajedno u trećoj dobi“ gerontodomaćice dnevno brinu o četiri korisnika. Usluge koje im pružaju u kući su: nabava namirnica i lijekova, psihološka podrška, prijevoz liječniku, čišćenje i održavanje prostora, priprema ogrijeva za zimu, održavanje okućnice i domaćinstva.

„U novonastaloj situaciji kada nas je zadesio Coronavirus – Covid-19, morali smo usluge koje pružamo našim korisnicima svesti na ono najnužnije, a to su dostava hrane i lijekova, plaćanje računa, te psihološka podrška putem telefona poštujući sve propisane mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja virusa Covid-19“, ističu iz Udruge Naš život.

Pogotovo u ovakvim kriznim vremenima, pokazalo se koliko su ovakvi programi važni i značajni za lokalnu zajednicu jer su jedan dio skrbi o starijima i nemoćnima preuzele i udruge koje provode Program Zaželi, a osigurana su i radna mjesta za žene budući da se njihove plaće financiraju iz sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Budući da Program „Zajedno u trećoj dobi“ završava 31.05.2020., Udruga je 2.ožujka ove godine aplicirala na novi natječaj Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II kako bi osigurala kontinuitet u zapošljavanju žena i pružanje pomoći starijim osobama, a pogotovo za one koji žive u ruralnim područjima u kojima nema trgovina, ambulanti, pošte i javnog prijevoza.

„Očekujemo da će Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstva uspjeti osigurati kontinuitet Programa Zaželi koji se dosad pokazao iznimno korisnim, osobito za zapošljavanje najteže zapošljivih skupina žena iznad 50 godina i kvalitetu života starih i nemoćnih osoba“, zaključuju iz Udruge Naš život.