Program psihosocijalne pomoći kroz projekt Godine nisu važne

Program psihosocijalne pomoći kroz projekt Godine nisu važne

Projekt „Godine nisu važne“, kojeg u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“ nastavlja sve svoje aktivnosti prilagođene i organizirane  u vrlo zahtjevnim uvjetima Covidom-19 i potresom zahvaćenog područja djelovanja.

Deset osoba s invaliditetom od 22 do 32 godina uključeno je u psihosocijalnu podršku i psihofizičke vježbe pod vodstvom Armina Hadžića prof.dipl.psihologa, u nutricionističku obradu Irene Švende mag.nutricionizma, edukativno-kreativne radionice i praktične radionice Nutri kluba koje vodi Marina Kušan Hadžić nastavnik i asistent za osobe s invaliditetom, kao i stručno usmjerene radionice za razvoj socijalnih vještina vođene od Ive Gavranović socijalne pedagoginje. Tu je i angažman Sandre Adžam u službi pomoćnika za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i prijevoza na aktivnosti projekta.

Psihosocijalna podrška u ovo doba katastrofe iznimno je važna za sve osobe iz stradalog područja a posebno za osobe s invaliditetom. Neophodno je imati sustav ovakve podrške kako bi se osigurale okolnosti u kojima osobe s intelektualnim teškoćama mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti.

Voditeljica projekta i predsjednica Udruge Naš život, Rada Vlak, iznimno je zahvalna ravnatelju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Davoru Miholjeviću koji je u komunikaciji s izvoditeljima aktivnosti svojim bivšim učenicima Odjeljenja s teškoćama u razvoju omogućio prostor za realizaciju psihosocijalne podrške u Područnoj školi Mala Gorica, u vrijeme kad se ne odvija nastava.

Naši predivni prijatelji, izašavši iz školskog sustava odjela za učenike s teškoćama u razvoju, gdje su godinama dobivali stručnu podršku i individualno usmjerenu edukaciju od strane tima edukacijskih rehabilitatora, većinom su ostali bez međusobnog kontakta i neuključeni u zajednicu. Kako bi funkcionirali kao osobe pune kreativnosti i životne radosti što oni zapravo jesu, kroz projekt Godine nisu važne ponudili smo podršku i sadržaje upravo od strane stručnjaka i osoba koje već dulji niz godina rade sa njima“, ističu iz Udruge „Naš život“.

Kako bi učinkovito usmjerili podršku u smanjenju stresa nakon razornog potresa oblikovali smo program gdje želimo po iskustvima i preporukama stručnjaka ostvariti elemente sigurnosti, smirivanja, povezanosti, samoefikasnosti, kolektivne efikasnosti , kao i čvrstu prisutnost nade kroz edukativno-kreativne aktivnosti, dalje navode izvoditelji aktivnosti projekta Godine nisu važne.

Sigurnost znači stvoriti sigurno mjesto kao i pružiti iskrene  i točne informacije o događaju, mjerama spašavanja i svim drugim temama od interesa za pogođene osobe ili skupine. Tu nam je upravo prekrasan prostor neoštećenog objekta škole koji je u korisnicima nakon prvih susreta izazvao želju  da prespavaju u njemu. Kako bi se osigurao psihološki osjećaj sigurnosti potrebno je da pomagači budu puni poštovanja, odgovorni i pouzdani. Kako smo već naglasili, osobe- voditelji psihosocijalne podrške su u jednom čvrstom prijateljskom odnosu s korisnicima i u stalnoj suradnji i komunikaciji s roditeljima. Sam prijevoz do aktivnosti je dijelom organiziran sa roditeljima.

Smirivanje se odnosi na sve intervencije koje će pomoći pogođenim osobama da se smire i smanje stres.To može biti ponovno uspostavljanje uobičajenih i dnevnih rutina, sposobnost da se od potresnih situacija distanciraju kreativnim aktivnostima koje su popraćene humorom i veseljem (obilježavanje Dana zaljubljenih, organiziranje maskembala, samostalnom pripremom obroka, likovnim izričajem i sl.)

Za smirivanje i fizičko otpuštanje stresa osigurane su psihovizičke vježbe s opuštanjem i učenjem pravilnog disanja, kao i šetnje prirodom i dulji boravak na svježem zraku.

Povezanost uključuje sve aktivnosti koje ohrabruju pogođene osobe da se međusobno podržavaju i da se povežu sa svojom obitelji i prijateljima. Poticanjem povezanosti povećava se mogućnost učinkovitog suočavanja s traumatskim događajem, pružaju se prilike za različite oblike socijalne podrške poput povećanja osjećaja razumijevanja i prihvaćanja, međusobno pomaganje u suočavanju sa situacijom i praktično rješavanje problema. Aktivna grupa  korisnika uključila se u zajedničko pripremanje toplog obroka a povezali su se i sa svojim bivšim rehabilitatorima i prijateljima , učenicima Odjeljenja te im uputili poklone i poruke za Valentinovo kao i pozdrave uz šarene krafne. Svim aktivnostima kroz ponovna druženja potaknut je osjećaj nade za novim i lijepim, pozitivne emocije koje će pomoći pogođenim osobama da ponovno steknu pozitivno mišljenje o (neposrednoj) budućnosti.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.