„Prehranom protiv depresije i stresa“ u sklopu Nutricionističkog kluba

„Prehranom protiv depresije i stresa“ u sklopu Nutricionističkog kluba

U sklopu Nutricionističkog kluba koji djeluje pri Petrinjskoj kući zdravlja, Udruga Naš život i Centar Humanika priredili su još jedno predavanje, ovoga puta na temu „Prehranom protiv depresije i stresa“. Marina Kušan Hadžić, voditeljica Centra Humanika, nam otkriva na čemu se temelji njihovo predavanje.

„Temelji se na brojnim znanstvenim istraživanjima koja su dokazala kako hrana itekako utječe na našu kemiju mozga, odnosno na naše osjećaje, kako neke namirnice mogu podići naše raspoloženje, dok nas neke druge mogu baciti u bed. Sam mozak regulira kako ćemo se mi osjećati i što ćemo mu mi dati kao hranu. Pa smo mi na neki način pokušali predočiti ljudima koje su to brzinske namirnice koje nama naglo dižu šećer, tu glukozu u mozak otprave, pa opet nakon nekoliko minuta mi smo opet nezadovoljni, opet posežemo za namirnicama kao što je brza hrana, hrana koja je puna sa bijelim šećerom, aditiva, različitih konzervansa, koji upravo potiču da mi hranu na što veći način konzumiramo“, rekla je Kušan Hadžić koja je ujedno izrazila zadovoljstvo velikim odazivom na novo predavanje Nutricionističkog kluba.

„Dali smo alternativu namirnica koje stabiliziraju samu glukozu u krvi, stabiliziraju i duže ostavljaju taj osjećaj sitosti, zadovoljstva. To su naravno prirodne, integralne cjelovite namirnice. Mnoge studije su pokazale i lansirale sam najnoviji tanjur zdravlja koji se sastoji polovina od povrća i voća, a ostali mali dio, nekih 20 posto su proteini, ostalo su integralne žitarice kao ugljikohidrati i pored ovih 20 do 25 posto proteina, stavljene su i biljne i životinjske masnoće, odnosno proteini, koji su ne samo u obliku mesa, jaja i sira, već je naglasak na mahunarkama, različitim oraščićima i sjemenkama“, dodaje Kušan Hadžić.

Ističe kako su prehranu protiv stresa i depresije objedinili u jednu malu dijetu koju će svi iz Nutricionističkog kluba probati, a to je kombinacija paleo dijete i vegetarijanske dijete. „Ona se temelji da je 75 posto upravo voće i povrće, a samo 25 posto proteini, što je kontra od same paleo dijete, ali tu je upravo taj sistem između veganske dijete i paleo. Jako je zanimljiva jer se upravo nadopunjuje na ovu temu prehranom protiv depresije i stresa, jer ponekad zaboravljamo ne samo da naš organizam sam materijalno čini ono što jedemo, našu težinu, zdravlje naših organa, već i sam unutrašnji emocionalni, psihofizički sklop također ovisi o prehrani“, zaključila je Kušan Hadžić.Tako su svi okupljeni na predavanju mogli doznati kako su primjerice špinat i lješnjak dobri protiv stresa i depresije, kao i orasi, gljive, sir, zob, čaj od kamilice, kopriva, kelj, lisnato povrće, riba, kivi, borovnice, banane, kefir, grožđice i slične namirnice. Između ostaloga, na samom kraju predavanja i radionice, svi okupljeni imali su priliku kušati neke od namirnica protiv depresije i stresa, kao što su čajevi i bučine sjemenke te ukusan puding.