Predavanje „Prehrana za dugovječnost – za osobe srednje i starije životne dobi“ u sklopu projekta „Godine nisu važne“

Predavanje „Prehrana za dugovječnost – za osobe srednje i starije životne dobi“ u sklopu projekta „Godine nisu važne“

U sklopu projekta „Godine nisu važne“ koji u partnerstvu s Gradom Petrinja provodi Udruga za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, održano je predavanje na temu „Prehrana za dugovječnost – za osobe srednje i starije životne dobi“. Predavanje (koje je zbog poštivanja epidemioloških mjera organizirano u Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja), održala je mr.sc. Irena Švenda, magistra nutricionizma i mag.ing. bioprocesnog inženjerstva, koja je prije predavanja, u Petrinjskoj kući zdravlja imala i niz individualnih savjetovanja sa sudionicima projekta „Godine nisu važne“. Švenda je otkrila na čemu su naglasci predavanja „Prehrana za dugovječnost – za osobe srednje i starije životne dobi“: „Naglasak današnjeg predavanja je na prehrani za srednju dob i za stariju dob i na određenim poremećajima koje tada već polako  iskušavamo na svom tijelu. Tako smo malo pričali i o gastritisu, opstipaciji, o promjeni lokomotornog sustava, o potrebi za kretanjem koje nije uvijek vezano samo uz zdravlje kostiju, zglobova i mišića, već i uz to da možemo ići pravilno na WC. Također smo pričali i o pojedinim namirnicama koje danas smatramo „super hranom“, a koje s druge strane rastu i u našem području tako da te namirnice mogu biti i lako dostupne, samo ih više treba primjenjivati.“ Na predavanju, nutricionistica je upozorila kako je osim onoga ŠTO jedemo, važno i kada jedemo te koliko hrane unosimo i kako tu hranu pripremamo: „Istaknuli smo koji su sve bitni faktori u prehrani – ne samo vrsta namirnica. Često mislimo da je, primjerice, bitno da jedemo maslinovo ulje, ribu i slično, ali ako preskačemo obroke, ako jedemo prekasno, pa onda i previše pojedemo, na kraju imamo niz problema, počevši od gastritisa, refluksa, kasnije i problema i s jetrom, krvnim žilama, povišenim tlakom, sve zbog toga što smo jedan ritam značajno pomaknuli ili pojeli preveliku količinu, čak i najkvalitetnije hrane.“

Zdrava i pravilna prehrana jedan je od faktora koji doprinose dugovječnosti. Osim prehrane, važnu ulogu imaju i san, fizička aktivnost te opušteno stanje uma – dakle jedan integrirani pristup, napomenula je Švenda.

„To je jako bitno danas istaknuti – nekako i struka je tu sve pametnija. Ja se bavim integrativnim pristupom, tako da uz nutricionizam koristim i ayurvedu koju sam studirala i fitoterapiju. Primjerice ako netko ima gastritis, a izložen je velikim stresnim situacijama koje također utječu na određena hormonalna lučenja – ti hormoni utječu na lučenje kiseline – nećemo moći samo prehranom utjecati na to, nego ćemo morati i čimbenik stresa mijenjati. Ili ako je neadekvatan san, prekasni odlazak na spavanje, premalo sna, naravno da će to značajno utjecati i na probavljivost hrane i iskoristivost te hrane, na obnovu naših stanica i tkiva. Važna je i fizička aktivnost – jednostavno sve to danas gledamo u jednom paketu“,kazala je Švenda, objasnivši i što se ovakvim predavanjima želi postići. „Ovakvim predavanjima želimo postići jednu prosvjećenost, ovdje pogotovo s obzirom na populaciju srednje i starije dobi, da umanjimo sve pojave, poremećaje i bolesti koje ta dob može nositi i da dobijemo, ja bih rekla, cjelokupno jedan kvalitetniji život – od toga da je tijelo zdravije, pa onda i da su duh i psiha u kvalitetnijoj formi, da smo sretni“. Posjetitelje predavanja „Prehrana za dugovječnost – za osobe srednje i starije životne dobi“ na početku su pozdravili i predsjednica Udruge „Naš život“ Rada Vlak, doktorica Marina Kovač, koordinatorica zdravstvenih programa u Gradu Petrinji, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i Marina Kušan Hadžić, voditeljica Nutricionističkog kluba koji djeluje u sklopu projekta „Godine nisu važne“. Predsjednica Udruge „Naš život“ Rada Vlak predstavila je projekt „Godine nisu važne“ vrijedan 1.350.000,00 kuna. Njime je obuhvaćeno 30 osoba starije životne dobi o kojima se skrbi u njihovoj kući i 10 osoba s invaliditetom iznad 18 godina. U projekt su uključeni  socijalni pedagozi, psiholozi i liječnici specijalisti. Za korisnike se organiziraju različiti grupni susreti, radionice, psihofizičke vježbe te psihološka pomoć u domovima samih korisnika. Vlak je zahvalila gradonačelniku Dumboviću na tome što su i petrinjske udruge uključene u Intervencijski plan koji Grad provodi.

Doktorica Marina Kovač u svom je obraćanju rekla kako se Grad Petrinja koji nema nijednu zdravstvenu ustanovu u svom vlasništvu, itekako može pohvaliti velikom brigom za zdravlje svojih građana svih dobnih skupina, što je sadržano i u Strategiji razvoja grada. Pri tome, rekla je, veliki je naglasak na prevenciji, u čemu veliku ulogu ima i Udruga „Naš život“ sa svojim projektima i aktivnostima koje organizira u Petrinjskoj kući zdravlja. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović podsjetio je kako je prije 12 godina, obilazeći Banovinu, shvatio kako zdravstveni standard nije svim žiteljima našeg područja jednako dostupan. Od tud je krenula ideja o osnivanju udruge „Naš život“ koja bi te ljude obilazila i pomagala im, educirala ih o važnosti prevencije i organizirala javnozdravstvene akcije na njihovom „kućnom pragu“. U razgovoru s primarijus Marinom Kovač, došlo se i do ideje o Petrinjskoj kući zdravlja. Danas je udruga „Naš Život“ koja koordinira aktivnosti Petrinjske kuće zdravlja, izrasla u udrugu koja povlači velika sredstva iz EU fondova – do sada je povukla oko 10 milijuna kuna. „Gradu trebaju partneri koji znaju napraviti dobre projekte i koji neće samo „hodočastiti“ prema Gradu i čekati sredstva iz gradskog proračuna“, kazao je Dumbović.

Nutri klub koji djeluje u sklopu projekta „Godine nisu važne“, predstavila je njegova voditeljica Marina Kušan Hadžić.

„I prije situacije s Covidom 19 planiran je online Nutri klub, koji trenutno ima više od 50 korisnika s kojima grupno komuniciramo kroz slanje preporuka, receptura, jelovnika i prigodnih tekstova na temu pravilne prehrane. Osobama starije životne dobi putem gerantodomaćica šaljemo info listiće sa sadržajima na temu pravilne prehrane , recepturama i jelovnicima. S osobama s invaliditetom radimo edukativne i praktične radionice prilagođene formom i sadržajem. Cilj nam je približiti problem pretilosti, nepravilne prehrane te na praktičan način poučiti OSI samostalnoj izradi zdravih obroka. U segmentu Nutri kluba je i Škola zdravog kuhanja kroz koju želimo upoznati korisnike o principima pravilne prehrane, nutritivnoj vrijednosti namirnica kao i demonstrirati pripreme različitih receptura. S obzirom na epidemiološku situaciju prilagoditi ćemo našu školu kuhanja i pokušati prenijeti što više znanja“, kazala je Kušan Hadžić.

Dodala je kako je u aktivnosti Nutri kluba uvedeno i nutricionističko savjetovanje u suradnji s mr.sc.Irenom Švendom magistrom nutricionizma. Nutricionističko savjetovanje obuhvaća obradu anamneze, konzultacije i izrada plana prehrane. Do sada su prikupili 24 ispunjene anamneze koje će biti poslane na obradu mr.sc.Švendi, a korisnici će povratno dobiti osobne konzultacije i praćenje.

„Danas smo prije predavanja imali 4 osobne konzultacije, a nastavit ćemo daljnju obradu i kroz tele konzultacije, zoom pozive i naravno u pisanom obliku – prilagoditi ćemo se korisnicima. Nutri klub će organizirati i stručna predavanja koja će voditi naši stručni suradnici“, najavila je Kušan Hadžić.