Predavanje „Hrana za zdravo srce“ održano u sklopu projekta „Godine nisu važne“

Predavanje „Hrana za zdravo srce“ održano u sklopu projekta „Godine nisu važne“

Niz edukativnih predavanja koja organizira u sklopu Nutri kluba, segmenta svog projekta „Godine nisu važne“, Udruga „Naš život“ Petrinja ovog je utorka nastavila temom „Hrana za zdravo srce“. Predavanje o spomenutoj temi održala je liječnica Željka Mikulić, dr.med. internist nefrolog iz Odjela za nefrologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

„Izabrali smo temu shodno mjesecu posvećenom kardiovaskularnim bolestima. Za završetak mjeseca, zapravo ne tako stručna tema, ali vrlo bitna u segmentu našeg života i zaštite od kardiovaskularnih bolesti. Tema su naime zdrava ishrana i neke smjernice, preporuke i upute vezane za određene namirnice i poticanje svih nas na zdrave životne navike na koje možemo utjecati u ovom segmentu, poput prehrane, kretanja, odnosno tjelesne aktivnosti i regulacije tjelesne težine. Dakle, nešto što nije vezano samo za uzimanje lijekova i medikamentno liječenje, nego zapravo ono temeljno na što mi sami možemo utjecati, o čemu možemo stjecati neke spoznaje i zajedno se kroz ovakvo druženje podsjetiti na te zdrave navike – koliko ih se već možemo pridržavati u određenom momentu. Svi smo mi skloni malo „pobjeći“ i priuštiti si neke „zabranjene“ užitke, ali to nije problematično ako je u umjerenim količinama. Nadam se da će predavanje biti i edukativno i svima zanimljivo, bez nekog strukovnog opterećenja. Čisto jedan kratki, mali osvrt da zaokružimo ovaj mjesec vezan za naše srčano-žilne bolesti i srčano-žilne rizike koji su još uvijek veliki po udjelu poboljevanja i smrtnosti u našoj populaciji“, rekla je doktorica Mikulić.

Kroz predavanje, podsjetila je kako i u slučaju kardiovaskularnih bolesti postoje čimbenici na koje možemo i oni na koje ne možemo utjecati, poput životne dobi, spola, obiteljskog nasljeđa, čak i oblika tijela. Ono na što možemo utjecati su životne navike poput pušenja, loše prehrane i nedovoljne aktivnosti, debljine te stanja poput visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i dijabetesa tipa 2.

U nastavku, objasnila je i kako prehrana može utjecati na zdravlje našeg srca. Ključno je hraniti se raznoliko, umjereno i uravnoteženo, jesti sezonske namirnice koje je najbolje kupovati kod lokalnih proizvođača ili još bolje, uzgojiti ih u svom vlastitom vrtu, ako ga imamo. Umjerenost u konzumaciji hrane zasićene masnim kiselinama, poput namirnica životinjskog podrijetla (mesa i mlijeka) te industrijskih prerađevina, također se preporuča. Na jelovniku bi se češće trebali naći riba te sezonsko povrće poput mahunarki, crvenog povrća poput rajčice, crvene paprike i rotkvica te zeleno lisnato povrće, poput kupusa, špinata, blitve i sl. Kao i za povrćem, svakodnevno bi trebalo posegnuti i za voćem. Uz jabuku, koja se od davnina smatra „čuvaricom zdravlja“, preporuča se i konzumiranje bobičastog voća kao bogatog izvora vitamina C i antioksidansa.  Dobar izbor za zdravlje srca je tzv. „mediteranska prehrana“ koju preporučuje i Kardiološko društvo, no u našem podneblju u kojem su prehrambene navike nešto drugačije, ona još uvijek nije široko prihvaćena.

Unos soli u organizam, također igra bitnu ulogu u zdravlju srca i krvnih žila. U umjerenim količinama, sol je neophodna za ljudsko zdravlje, ali u većim količinama predstavlja opasnost za njega i zapravo je vodeći rizični čimbenik hipertenzije. Preporuka je stoga soliti hranu umjereno, dok se dio soli može zamijeniti mediteranskim biljem i začinima.

„Važno ulogu za zdravlje našeg krvožilnog sustava ima i tjelesna aktivnost. Možda ne mogu svi trčati, rolati, plesati, voziti bicikl, ali većina može barem šetati“, neke su od poruka predavanja „Hrana za zdravo srce“ koje je kontejnerskom prostoru Udruge „Naš život“ u Mošćenici održala liječnica Željka Mikulić.

Projekt „Godine nisu važne“ u sklopu kojeg je održano i ovo predavanje, financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner Udruzi „Naš život“ na projektu je Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna, a na njemu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.