Ponovno veliki odaziv građana na besplatne ultrazvučne preglede u Petrinjskoj kući zdravlja

Ponovno veliki odaziv građana na besplatne ultrazvučne preglede u Petrinjskoj kući zdravlja

Nakon velikog odaziva na prvu javno zdravstvenu akciju u Petrinjskoj kući zdravlja koju su organizirali Udruga „Naš život“ Petrinja u partnerstvu sa Županijskim povjerenstvom Hrvatske liječničke komore, Gradom Petrinja i Neuropsihijatrijskom bolnicom dr. Ivan Barbot Popovača u sklopu koje su građani mogli besplatno obaviti ultrazvučne preglede, novih 35 građana bilo je pozvano na novu akciju.

Više o akciji nam je rekla predsjednica Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, liječnica Marlena Ljubičić, specijalistica radiologije koja je i obavljala ultrazvučne preglede. „Obzirom da prvi puta kada je bila akcija je bilo jako puno zainteresiranih građana, nismo ih mogli sve odraditi nego samo 35, tako da smo 35 odlučili napraviti danas. Prethodno smo ih zabilježili. Jednostavno ne mogu pregledati toliko ljudi koliko ima zainteresiranih. Ali bit će još takvih akcije iduće godine barem šest puta. Ovo je nešto čime se trebamo ponositi kao grad, čime se ja ponosim kao liječnik, kao osoba, kao građanka Petrinje, nešto što ja besplatno i humanitarno u svoje slobodno vrijeme radi za svoj grad i svoje sugrađane“, rekla je dr. Ljubičić.

Ističe kako su građani oduševljeni ovakvom akcijom besplatnih preventivnih ultrazvučnih pregleda. „Ono što mene posebno veseli je što smo uspjeli pronaći i otkriti jako ozbiljne bolesti, ozbiljnu patologiju. Moram reći da mi se danas došla zahvaliti jedna sugrađanka kojoj sam prošli puta nešto otkrila. Ona misli da sam joj spasila život, ja ne gledam na to tako, gledam na to kao da sam učinila dobro djelo. Kome god pomognete, dobro se osjećate i mislim da ovakve stvari treba raditi“, istaknula je dr. Ljubičić.

Zadovoljstvo još jednom uspješno odrađenom javno zdravstvenom akcijom i velikim odazivom građana izrazila je Rada Vlak, predsjednica Udruge „Naš život“. „Mjesec studeni je inače mjesec kojim obilježavamo borbu protiv raka prostate koji je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca. Svaki bi muškarac nakon 40-te godine života trebao obaviti ultrazvuk prostate. Stoga mi je posebno drago da su se na današnje preglede odazvali i muškarci. Interes građana je izuzetno velik za ovakvu vrstu pregleda. Sljedeće termine za ultrazvuk objavit ćemo u našim lokalnim medijima“, rekla je Vlak. Građani su tako u sklopu još jedne preventivne akcije u Petrinjskoj kući zdravlja mogli obaviti ultrazvučne preglede štitnjače, dojki, abdomena i prostate. Akciju je podržao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se zahvalio svima koji su organizirali jednu ovakvu akciju, te je ponovio kako je prevencija pola zdravlja.