Plavi baloni u projektu Godine nisu važne

Plavi baloni u projektu Godine nisu važne

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja na temelju Rezolucije o Svjetskom danu svjesnosti o autizmu Opće skupštine Ujedinjenih naroda .

Rezolucijom se izražava zabrinutost zbog porasta zastupljenosti autizma u svim svjetskim regijama te posljedično tomu i zabrinutost zbog niza izazova u izgradnji dugoročne zdravstvene skrbi, obrazovanja i programa potpore osobama s autizmom. Ovog datuma podsjeća se na Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom te naglašava pravo djece s invaliditetom na dostojanstven život, u uvjetima koji im omogućuju samostalnost i aktivno sudjelovanje u zajednici uz uživanje svih ljudskih prava i sloboda.

UN-ovom Rezolucijom podsjeća se na činjenicu da je autizam cjeloživotno stanje koje se pojavljuje već u prve tri godine života. Osobe u spektru autizma nailaze na brojne izazove u društvenoj interakciji zbog većih ili manjih poteškoća u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji. Jedna od karakteristika je i ograničen opseg često ponavljajućih obrazaca ponašanja, interesa i aktivnosti.

Rezolucijom se naglašava kako su rana i odgovarajuća dijagnostika i intervencija od ključnog značaja za razvoj pojedinca u spektru autizma.

Ovim datumom poziva se na podizanje javne svijesti o autizmu, kako bi se osobama s ovim složenim poremećajem i njihovim obiteljima omogućile jednake šanse u društvu te prepoznao njihov potencijal za doprinos zajednici.

U Hrvatskom registru osoba s invaliditetom, 2016. godine bilo je 1925 osoba s dijagnosticiranim autizmom, od čega 1257 (65%) djece. Istovremeno valja primijetiti i da je broj novodijagnosticiranih između 2016. i 2017. godine porastao za 20%, što je podatak koji sugerira unaprjeđenje i/ili ubrzanje u dijagnostičkim postupcima te je 2017. godine bilo 2226 dijagnosticiranih osoba s autizmom prema podacima godišnjeg izvještaja o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Uzmemo li u obzir broj stanovnika (4,1 milijun) te prevalenciju autizma na svjetskoj razini od 62 na 10 000 stanovnika, broj osoba s autizmom u Hrvatskoj mogao bi biti i preko 25.000.

Kada govorimo o autizmu, govorimo o cijelom spektru jer razlike među djecom kojoj je dijagnostificiran autizam mogu biti velike (od neverbalnog niskofunkcionirajućeg autizma do verbalno visokofunkcionirajuće djece).

Autizam je vrlo specifičan i iz razloga što se još uvijek ne zna pravi uzrok tog poremećaja. Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je plavim balonima. Plava boja predstavlja dječake oboljele od autizma jer je poremećaj autističnog spektra pet puta češći među dječacima nego među djevojčicama.

Što je teško djeci i osobama s autizmom? Svima na području spektra zajedničko je da imaju problem s ostvarivanjem i zadržavanjem socijalne interakcije i komunikacije s drugim ljudima.

Teško prepoznaju emocije i raspoloženja,  ne razumiju situaciju sa stajališta drugih, ne shvaćaju što ljudi žele od njih, ne žele raditi u skupini i timu, ne razumijevaju društvene norme i odnose. Djeci i osobama s autizmom otežano je shvatiti nužnost promjena, mijenjanja rutina i teško se prilagođavaju  iznenadnim situacijama. Problem im je komunicirati, održavati kontakt očima te razumjeti govor i jezik, gestu i mimiku. Rijetko započinju i održavaju razgovor.

Upravo zbog toga društvena svijest o autizmu vrlo je važna za pojedince na području spektra. Bolje razumijevanje ovog stanja daje im veću priliku da budu ravnopravni članovi zajednice.

Kroz projekt „Godine nisu važne“ Udruge „Naš život“ već drugu godinu uspješno se provodi psihosocijalna podrška osobama s različitim intelektualnim teškoćama, pa tako i poremećajem iz spektra autizma. Posebno oblikovanim, individualiziranim programima cilj je upravo ovu najugroženiju skupinu održati aktivnom i socijalno uključenom i nakon 21 godine kada odlaze iz odjeljenja s TUR.

„U otežanim uvjetima pandemije COVID 19 i potresa uspjeli smo konstantno održavati epidemiološki prilagođene susrete u sigurnom i dovoljno velikom prostoru. Omogućivši im vesela i kreativna druženja stekli smo veliko povjerenje i uspješnu interakciju. Naši prijatelji u spektru autizma osjećaju se prihvaćenima, što im omogućuje da pokažu svoje posebnosti. Kako nastojimo ispuniti njihova očekivanja i želje prilikom svakog susreta, prisutna je velika doza zadovoljstva koja otvara komunikaciju. Svatko od njih ima svojih “pet minuta“, interpretacije stihova popularnih pjesama ili reklama, nabrajanje imena likova iz crtića, čak latinskih imena dinosaura, tu su i pobjednički odgovori u kvizovima, kao i interpretacija stripa po ulogama. Sve ovo ne može svatko, ali mogu naši posebni prijatelji kojima se uvijek divimo i zajedno ih podržavamo. Nastojimo se svi socijalizirati u grupi kroz zajedničke šetnje prirodom, pripremom obroka gdje svatko ima svoj zadatak, dekoriranjem stola i zajedničkim objedovanjem, obilježavanjem prigodnih datuma i rođendana pjesmom, plesom i likovnim izričajem. Tu je i slaganje poklona , poklanjanje obitelji i prijateljima i neizmjerno veselje u dobivanju i dijeljenju pripremljenih iznenađenja. Zajedno se integriraju i u tjelovježbi i različitim igrama i poligonima. Čak i nošenje maski i stalno pranje ruku nije nam više problem, imamo uvijek i dežurnu higijeničarku za dezinfekciju ruku. Tako kroz sve prepreke prolazimo zajedno jer odlazak iz kontenjera, napuklih domova u jednu prijateljsku atmosferu gdje se podržavaju sve različitosti i nagrađuju posebnosti snažan je izazov“, objašnjavaju izvoditelji psihosocijalne podrške OSI.

Ovim putem poručujemo svim onima koji poznaju djecu i osobe na području autističnog spektra da im pruže ruku podrške, iskažu razumijevanje i tako stvore plodno tlo za klijanje prijateljstva i ljubavi.

Projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. U provedbi projekta aktivno će sudjelovati nastavnici, socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholozi, liječnici.