Općenito o javno zdravstvenim akcijama

Općenito o javno zdravstvenim akcijama

Od 2006. godine u sklopu aktivnosti skrbi o starijim i invalidnim osobama u gradovima na području naše županije i okolnim selima provodimo projekte javno-zdravstvenih akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi, te gustoće koštane mase (denzitometriju). Na taj način maksimalno približavamo zdravstvenu skrb krajnjim korisnicima posebice onim koji su nastanjeni u opustjelim, ruralnim područjima.

Budući su krvni tlak i razina šećera u krvi osnovni pokazatelji narušenog zdravstvenog stanja na godišnjoj razini održavamo 10-ak javno-zdravstvenih akcija mjerenja. Kroz akcije mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi na godišnjoj razini pregledamo u prosjeku oko 700-800 starijih i invalidnih osoba.

Osteoporozu, najčešću bolest starije populacije, često nazivaju “tihim ubojicom” jer se, po mišljenju stručnjaka, otkriva tek u uznapredovalom stadiju što ujedno otežava i liječenje. S ciljem otkrivanja osteoporotičnih promjena u ranijoj fazi već 6 godina organiziramo javno-zdravstvene akcije mjerenja gustoće koštane mase (denzitometriju). Na godišnjoj razini obavljamo preglede od 500 do 700 osoba starije životne dobi, pretežito ženskog spola (koje, na žalost, ova bolest najčešće pogađa.

Pokrovitelj javno-zdravstvenih akcija je gosp. Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, a medijski sponzor Petrinjski radio.