Održano predavanje „Imunitet i COVID 19 – prehrana i suplementi“

Održano predavanje „Imunitet i COVID 19 – prehrana i suplementi“

Udruga „Naš život“ kroz projekt „Godine nisu važne“ želi skrenuti pažnju na važnost stabilnog imuniteta u vremenu post COVID-19 sindroma. Tim povodom, u Stambeno volonterskom naselju u Mošćenici, Tajana Juzbašić dr.med.spec.mikrobiologije, održala je predavanje na temu „Imunitet i COVID 19 – prehrana i suplementi“.

Sve više osoba koje su preboljele COVID-19 traži liječničku pomoć zbog pojave različitih simptoma koji onemogućavaju svakodnevno funkcioniranje i traju tjednima. Pokazalo se da se post COVID-19 sindrom događa ne samo osobama koje su preboljele teži oblik bolesti COVID-19 već često i kod osoba koje su imale blaži oblik. Dugotrajno trajanje simptoma zapravo je prikrivena infekcija u organizmu koja dovodi do prolongiranog imunosnog odgovora organizma.

Najčešći simptomi koji se pojavljuju u osoba koje su preboljele COVID-19 uključuju dugotrajan gubitak osjeta okusa i mirisa, kroničan umor, malaksalost, poremećaj pamćenja i koncentracije, noćno znojenje, kožni osip ili gubitak kose.

Kako naglašava Tajana Juzbašić, dr.med.spec.mikrobiologije upravo je naš imunološki sustav izuzetno bitan u borbi s infekcijom i post COVID-19 stanju: „Imunitet (lat. immunitas što znači slobodan ili oslobođen) je medicinski pojam kojim se označava sposobnost  organizma da se obrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili kemijske opasnosti. Imunost – sposobnost organizma da se bori i brani. Imunosni sustav je uz živčani sustav, najsloženiji u našem tijelu, a sastoji se od organa i tkiva (koštana srž, timus i limfni čvorovi), stanica i proteina koji zajednički djeluju braneći tijelo od štetnih utjecaja iz okoline. Imunosni sustav je ključan za život. To je „prva crta obrane” našeg tijela. On  prepoznaje, uništava i izbacuje iz tijela patogene (bakterije,viruse, parazite, gljive), štetne tvari iz okoliša, prepoznaje i uništava vlastite stanice koje su se promijenile zbog bolesti, kao što je to slučaj kod karcinoma“, objasnila je doktorica Juzbašić.

Posjetiteljima interaktivnog predavanja sustavno je predočeno kako je imunosnom sustavu najbolje pomoći zdravim životnim navikama koje je u ovom zahtjevnom vremenu bitno utemeljiti i pridržavati ih se svakodnevno. Zdrave navike temelje se na zdravoj prehrani i zdravoj vodi, kretanju (fizička aktivnost povećava protok krvi kroz organe, održava bolju cirkulaciju stanica imunog sustava kroz cijelo tijelo), urednoj higijeni sna (spavanjem regeneriramo tijelo). Važno je maknuti loše navike kao što su pušenje i pijenje alkohola. Adekvatan imunološki odgovor jakog i zdravog organizma može uništi virus, dok  neadekvatan imunološki odgovor organizma u lošem zdravstvenom stanju, može oštetiti naše organe više nego sam virus.

Na predavanju su istaknute i smjernice adekvatne prehrane kao važnog čimbenika u održavanju jakog imuniteta.

Neophodno je smanjiti ili izbaciti iz prehrane rafinirane šećere (slatkiše, procesuiranu hranu…) te povećati dnevni unos voća i povrća koji obiluju vlaknima (2 porcije povrća; 1 obrok u salatama i 1 obrok od termički obrađenog povrća, te 2 porcije voća).

U prehranu je izuzetno bitno uvrstiti zeleno povrće (špinat, blitvu, brokulu, prokulice, kupus, rukolu, matovilac, koprivu …) koje se ubraja  u najdjelotvornije prirodne namirnice u jačanju imuniteta jer je  bogato vitaminima A, C, E I K,  mineralima poput željeza, magnezija,  cinka te klorofilom. Voće i povrće važno je prati pod tekućom vodom 20-sak sekundi (zbog pesticida i herbicida) ili ga treba namočiti u otopini sode bikarbone.

Liječnica Juzbašić preporučuje i povećani unos zdravih masti. Važno je koristiti maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće (orahe, bademe, lješnjake, indijske oraščiće), laneno sjeme, bučine golice, avokado. Nužno je izbjegavati trans masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje i kukuruza koja stvaraju upalne procese u vašem tijelu.

Preporuka je: kuhajte redovito tople obroke u obliku juha i variva. Jedite zdrave proteineribu, meso peradi, nemasno crveno meso, namirnice od soje i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti, jaja, orašaste plodove, mahunarke, jer su proteini osnovni gradivni elementi tijela i omogućuju tijelu da proizvede antitijela koja nas brane od virusa i bakterija.

Kad su u pitanju dodaci prehrani u obliku kapsula, tableta, pilula, vrećica praha, tekućine i sl., doktorica Juzbašić upozorava na njihovu primjenu. Dodaci prehrani smatraju se hranom čija je svrha dopuniti uobičajenu prehranu, a koja predstavlja koncentrirane izvore hranjivih tvari ili druge tvari prehrambenog ili fiziološkog učinka. Što uzimati, kada i u kojim količinama, treba se uvijek posavjetovati s liječnikom. Napominje kako nema znanstvenih dokaza o učinku suplemenata u liječenju bolesti COVID-19.

„COVID-19 je bolest u kojoj zdrav i snažan imunološki sustav ima najvažniju ulogu u izlječenju. Imunološki sustav je jednim dijelom određen nasljeđem, a drugim dijelom ga mi „izgrađujemo” kroz cijeli život svojim stilom života i prehrambenim navikama. U borbi protiv COVID-19 bolesti nema brzih rješenja. Rješenje je u konstantnom ulaganju u naše zdravlje“, zaključila je na kraju predavanja Tajana Juzbašić, dr.med.spec mikrobiologije.

Projekt „Godine nisu važne“ u sklopu kojeg je održano i ovo predavanje, financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner na ovom projektu je Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U njegovoj provedbi aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.