Održane nutricionističke konzultacije i predavanje na temu „Proljetni detox“

Održane nutricionističke konzultacije i predavanje na temu „Proljetni detox“

Projekt Godine nisu važne Udruge Naš život nastavlja svoje aktivnosti i kroz segment Nutri kluba. Irena Švenda mag.nutricionizma posjetila je Privremeno stambeno- volontersko naselje Mošćenica i održala nutricionističke konzultacije i predavanje na temu „Proljetni  detox“.

Švenda je objasnila kako se u našem tijelu nakupljaju toksini i koji su organi zaduženi za detoksikaciju. Tijekom zime prehrana je energetski bogatija , masnija, s većom količinom proteina, oskudna svježim zelenim biljkama. Nastaju promjene u jetri i ona više metabolizira masnoće, proteine, a ima manje nutrijenata za poticanje vlastite funkcije i obnove. Dolazi do nakupljanja metaboličkih produkata (masti), toksina u tkivu jetre što znači da je nastala masna ili promjenjena jetra.
Koji su znakovi i simptomi metaboličkih toksina? Prije pojave kroničnih bolesti naš organizam šalje znakove; umor, neraspoloženje, manjak apetita, iregularan apetit, promjene u stolici, obložen jezik, bolovi u mišićima kostima i zglobovima, oticanje, glavobolje.

Metabolički toksini su oblik otpada u tijelu koji ne može biti iskorišten. Male količine toksina su normalan dio probavnog procesa  i moraju biti efikasno uklonjeni, kada toksini ostaju u tijelu postaju uzročni čimbenik za veliki broj bolesti, a uzroci nastanka toksina su; prejedanje, nepravilna kombinacija hrane, pržena hrana, premalo vježbanja, poremećena rutina spavanja i jedenja, te stres. Toksini začepljuju fizičke kanale, prolaze i putove u jetri.

Da bi se određene tvari pa i toksini mogle eliminirati moraju se otopiti, otapaju se u vodi i izlučuju mokrenjem, znojenjem, izbacivanjem stolice, te staničnim disanjem. Ljekovito bilje ima važnu ulogu u detoksikaciji, potiče rad specifičnih tkiva i organa. Mr.sc. Irena Švenda nabrojala je primjere: sikavica, maslačak, pirika-potiče metabolizam jetre, kopriva, kukuruzna svila ,borovica, preslica- stimuliraju eliminaciju toksina preko bubrega. Lan je produktivan u eliminaciji toksina putem crijeva, a plućnjak, trputac, planinski jaglac-za eliminaciju putem pluća, maćuhica i čičak potiču znojenje-eliminaciju putem kože. U proljetni detoks važno je uvrstiti bogatstvo klorofila i što više gorkog okusa na tanjuru. Gorko potiče kretanje uskladištenih masnoća i toksina u jetri. Gorko potiče i razgradnju te pojačava lučenje probavnih sokova.

Zeleno mlado bilje, mlado lišće bogato je nutrijentima. A klorofil je jaki detoksikant. Lisnato zeleno sadrži mnoštvo vitamina i minerala: željezo, klaciji, folnu kiselinu, te vitamin C. Važno je da lisnato povrće kratko kuhamo.
Kompletan detoksikant je npr. zeleni smoothie koji potiče detoks crijeva, regeneraciju jetre, obnovu krvi, hranjenje krvi, te otklanja masnoće iz limfe.
Za zelene smoothie može se koristiti samoniklo bilje; maslačak, stolisnik, potočnica, blanširana kopriva. Tu je i jestivo bilje: mladi kelj, raštika, radič, matovilac, špinat, blitva, rikola, brokula,kupus, šparoge… Dobro je u zeleni smoothie staviti svježeg đumbira za poticanje probave, baza smoothija može biti banana ili avocado ili jabuka ili kruška, a dodaje se voda ili biljno mlijeko (rižino, zobeno) važan stabilizator smoothija je limun i po želji prirodna sadila kao med ili agavin sirup.

Kao topla zelena jela preporučuju se zelene juhe, blanširano zeleno povrće i samoniklo zeleno bilje. Da proljetni detoks bude uspješan potrebno je konzumirati minimalno 1.5 dl šalicu zelenog. Nesmiju se zaboraviti i zelene salate uz ručak. Mr.sc Švenda preporučila je i gorke tvari za detoksikaciju jetre: sikavica-silimarin, zeleni čaj, kurkuma, neem, maslačak, piskavica, list artičkoe. Na kraju svi posjetitelji predavanja isprobali su zeleni smoothie: blitva, jabuka, banana, đumbir i rižino mlijeko.

Podsjetimo, projekt „Godine nisu važne“ financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1.351.920,03 kuna. Na projektu je zaposleno šest osoba. U provedbi projekta aktivno sudjeluju socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholog, liječnici, učitelji i nastavnici rehabilitatori.