Održana akcija „Univerzalna zdravstvena pokrivenost svakome i svugdje“

Održana akcija „Univerzalna zdravstvena pokrivenost svakome i svugdje“

U sklopu „Petrinjskog tjedna zdravlja“ u Strossmayerovom šetalištu je održano središnje obilježavanje „Svjetskog dana zdravlja“ pod nazivom „Univerzalna zdravstvena pokrivenost svakome i svugdje“.

U obilježavanju su sudjelovali predstavnici ustanova i udruga: Tim za prevenciju Neuropsihijatrijske bolnice „Dr.Ivan Barbot“ iz Popovače, Udruga „Naš život“, Udruga „Pomoć starijim osobama“, Udruga „Star“, Centar „Humanika“, Srednja škola Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, Udruga slijepih SMŽ Sisak, Petrinjska „Zelena kuća“, Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, Kabinet za logopedsku podršku, Dijabetičko društvo Grada Siska i Dječji vrtić „Petrinjčica“.

Obilježavanje je otvorila zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb, te je tom prigodom kazala: „Drago mi je da je Petrinja prepoznala i uvijek prepoznaje kako pomoći ljudima, a ovo je jedan od izvanrednih načina, jer kako god bilo svi na koncu, kad-tad, uvide koliko je zdravlje važno, mnogi nažalost tek kada se razbole shvate koliko je važno i dragocjeno. Danas imamo lepezu zdravstvenih usluga koje možete dobiti besplatno, ekstremno brzo, što bi inače, kako sami znate u svojim ambulantama primarne zdravstvene zaštite apsolutno morali čekati.“

Naglasila je i kako ovo nije organizirano kao konkurencija medicinskim ustanovama, nego radi pomoći, a jedan od primjera je i taj da je kod četiri osobe pronađen jako povišen šećer i koje će kanalizirati dalje na liječenje u primarnu zdravstvenu zaštitu.

Potporu ovoj akciji dao je i petrinjski gradonačelnik koji je obišao sve sudionike, te je nakon toga istaknuo: „Grad Petrinja u svojoj strategiji pokazuje trajne vrijednosti kako treba voditi brigu o čovjeku kojem je ipak najvažnija ona najsporednija stvar, a to je zdravlje. O zdravlju volimo reći da se brinemo, međutim nikada nije dovoljno. Zato mislimo da u svima ovim mogućim prevencijama moramo educirati ljude i jasno moramo reći da se bolest događa svima, samo je pitanje kada će pokucati na vrata.“

Zahvalio je i svim udrugama, odnosno partnerima u ovom projektu, te je mišljenja da kroz sve ono što nude pokazuju svjesnost i pristup svakog građanina da budemo zdraviji i da društvo jednostavno bude zdravo, a zdravi smo onoliko koliko budemo vodili brigu o svojoj obitelji i koliko ćemo dati sebe u preventivi.